Patisony można marynować, nadziewać, smażyć w panierce jak schabowego. Patisony z piekarnika pięknie się prezentują ze względu na swój oryginalny kształt.
Od patisonów odcinamy górną pokrywkę, wydrążamy środek tak, aby zostało ok. 0,5 - 1 cm miąższu przy skórze. Z miąższu wybieramy pestki i resztę mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia. Najprościej patisona faszerować je mięsem mielonym, z dodatkiem podduszonej cebulki, czosnku i dowolnych przypraw, które pasują do mięsa mielonego: papryka, majeranek, tymianek, chili, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, kolendra, gorczyca, curry, mielony kminek, oregano, suszone warzywa – do wyboru, do koloru.
Nie należy oczywiście przesadzać z różnorodnością przypraw – najlepiej postawić na 3-5 składników. Można posłużyć się gotowymi mieszankami ziołowymi (do mięsa mielonego, do gyrosa, mieszanki arabskiej, mieszanki śródziemnomorskiej itd.). Najlepiej jest dodać świeżej, aromatycznej zieleniny: posiekanego koperku lub/i natki pietruszki.
Mięso mielone możemy zmieszać z kukurydzą z puszki, podduszonymi pieczarkami, z ryżem, kaszą Kus-kus lub inną, ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, bułką tartą, otrębami. Faszerowane patisony, przykryte pokrywkami możemy udusić garnku pod przykryciem w bulionie, który sięgnie patisonom do ¾ wysokości.
Zamiast tradycyjnego mielonego możemy dodać rozdrobnione mięso indycze, z kurczaka (także resztki z obiadu), pokrojone kiełbaski, pokrojone mięso białych ryb. Wegetarianie mogą dodać pokrojone w kostkę tofu, pieczarki, kukurydzę, fasolę, soję (gotowaną lub z puszki), rozmaite sery starce na tarce (feta, bryndza, mozarella, biały ser, żółty, parmezan).
A oto inne ciekawe przepisy na patisona.
Patisony konserwowe Triss
Patison nadziewany kuskusem i warzywami Józefinacz
Patisony faszerowane szynką i mozzarellą dża
Patison marynowany gosia56
Lecz z patisona z kiełbasą iwa643
Krążki z patisona szpileczki
Patison pieczony w całości w piekarniku: Patison z piekarnika.