Lekowe przyprawy

  • 1

W naszych domowych przyprawach jest wiele zdrowotnych właściwości, dzięki którym możemy wspomóc nasz organizm nie tylko przed infekcjami, ale także ułatwić mu trawienie.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Lekowe przyprawy
fot. Fotolia

Dodając przyprawy do naszych dań, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że one oprócz nadania mu lepszego smaku i zapachu, także pomogą organizmowi w walce z różnymi chorobami i infekcjami. Chociażby taka papryka, która pomaga na przeziębienia. Takich przypraw jest wiele i warto o tym wiedzieć.

Jeśli lubimy dodawać przyprawy do naszych potraw, powinniśmy używać ich często. Jednak są osoby na nie uczulone np. mój szwagier jest uczulony na pieprz. Ale jeśli dana przyprawa nam nie zagraża, możemy jej używać.

Jakie przyprawy są najlepsze? Przede wszystkim te używane na co dzień... Pieprz czarny, tymianek, kardamon. Ich właściwości opiszę poniżej.

1) PIEPRZ CZARNY - działa przede wszystkim przeciwbólowo. Piperyna zawarta w pieprzu, pomaga w utrzymaniu wagi, ponieważ blokuje powstanie nowych komórek tłuszczowych. Dodatkowo obkurcza błonę śluzową nosa, zmniejsza bóle, zwalcza stany zapalne i łagodzi objawy wzdęć.
2) KARDAMON - jest dobry na trawienie. Zmniejsza wzdęcia i poprawia perystaltykę jelit. Ułatwia trawienie wielu dań. Ziarenka kardamonu, żute jak guma, odświeża nasz oddech. Dobry przy biegunce.
3) PAPRYKA OSTRA - poprawia odporność, niektóre jej odmiany (np. chilli) pozwalają się nam rozgrzać w chłodne dni, ponieważ zawiera w sobie substancje pobudzające krążenie krwi. Ma dużo witaminy C.
4) TYMIANEK - doskonały na kaszel. Działa rozkurczowo, a także wykrztuśnie. Dodatkowo łagodzi bóle reumatyczne.
5) IMBIR - jeśli cierpimy na choroby lokomocyjne imbir jest dla nas zbawienny. Zmniejsza nudności i mdłości.

Jak sami widzicie, wiele przypraw i mnóstwo zastosowań. Nic tylko stosować.


Więcej o przyprawach znajdziecie TUTAJ >>>