Małże w skorupce i co z tym dalej zrobić

Mule, małże ...............

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Małże w skorupce i co z tym dalej zrobić
Właściwie w każdym większym sklepie można dostać małże/mule i zastanawłaś się w czym tkwi różnica. Otóż w ... niczym. Mule też jest określeniem małży. Jeśli jest zamrożone mięso z małży to pół biedy, ale czasami można dostać zamrożone małże w całości no właśnie, chciałabyś po eksperymentować ale, jak się do tego zabrać? Do gotowania małży używasz...wina!

Nie gotuje się ich w wodzie! Pod wpływem temperatury skorupka się otwiera ( gotuje się je ok 5-7min ), te które będą zamknięte poprostu trzeba wyrzucić.

Jak rozpoznać, że małże są dobrej jakości? - wszystkkie muszle muszą być szczelnie zamknięte a po ich ugotowaniu miąższ jest spoisty, mięsisty i pomarańczowy. Małże można robić na wiele sposobób m.in. w marynacie octowej, na słodko-kwaśno.

Małże mogą być zaserwowane jako danie główne lub jako przystawka. Mają dużo maro i mikroelementów a skropione samą cytrynką smakują wyśmienicie i wbrew powszechnej opinii nie śmierdzą mułem! Zapraszam do odkrywania nowych smaków