Masło vs. margaryna

Większość z nas nie wyobraża sobie kromki chleba bez posmarowania jej masłem. Ja też i szczerze przyznam, nie znam takiej osoby.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Masło vs. margaryna
fot. Fotolia

Masło, czyli to prawdziwe, musi zawierać ponad 80% tłuszczów pochodzenia krowiego. Jedno z maseł, które w napisie ma nazwę: extra właśnie tyle go ma. Powinniśmy zwrócić uwagę na napisy np. osełka, nie zawsze ma tyle procent tłuszczów, ile powinna. Najlepiej czytać skład produktu.
Masło robi się ze śmietany ukwaszonej, pasteryzowanej. Masło takie zawiera ok. 3 razy mniej laktozy, niż to wyprodukowane z nieukwaszonej śmietany.
Wiele osób kupuje droższe margaryny po ponad 6-7 zł za 500 gram. Mają one więcej witaminy E i ważne dla naszego organizmu sterole, pozwalające obniżyć nasze ciśnienie nawet o 15 procent.

Masło jest źródłem witamin A i D, oraz wspomnianej wcześniej witaminy E.
Dostarcza nam także kwasy linolowe i masłowe, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Masło jest dodawane przez nas także do ziemniaków, gotowanych warzyw, czy też zup albo sosów. Warto wiedzieć, że ma to tylko i wyłącznie walory smakowe. Nie poprawią żadnych wartości odżywczych dania, a wręcz przeciwnie. Danie z zasmażką jest ciężkostrawne. Zamiast masła, warto dodać wtedy olej z rzepaku.

MASŁO TZW. KLAROWANE
Jest to masło, które nawet w temperaturze 200 st. C nie pali się, dlatego warto w nim smażyć mięso lub ryby. Masło to można samemu zrobić w domu. W tym celu należy wolno podgrzewać zwykłe masło. Później trzeba usunąć pianę i szumowiny i przelać go do słoika, a następnie przełożyć do lodówki.

Warto wspomnieć też o różnego rodzaju miksach. Producenci takich "maseł" dodają do nich tanie margaryny. Na takie miksy lepiej uważać i nie kupować ich, gdyż obfitują w tłuszcze utwardzone.

CO ZAMIAST MASŁA?
Jeśli chcemy zastąpić tłuszcze zwierzęce, możemy to zrobić za pomocą tłuszczów roślinnych i tak np. wybrać masło orzechowe, hummus, czy awokado. Każdy z nich ma wiele witamin i wartości odżywczych, ważnych dla naszego organizmu.

Tak więc sami widzicie. Masło jest dobre, ale warto od czasu do czasu zastąpić go czymś innym.


Przeczytaj: 7 ważnych faktów o tłuszczach w diecie dziecka >>>