Metoda na piękny tort

Oprócz walorów smakowych zwracamy uwagę na piękne wykończenia

         
ocena: 3/5 głosów: 4
Metoda na piękny tort
Tort to najczęściej przekładane kremem ciasto biszkoptowe, czasami murzynkowe, można też używać spodów kokosowych, makowych czy bezowych. Zasada jest taka sama - krążki przekładamy masą. W zależności od upodobań można używać kremu tortowego z dodatkiem jaj, bitej śmietany, czy też gotowego kremu z paczki. Niezależnie od tego jakiego kremu użyjemy, należy pamiętać aby biszkopt był dość solidnie nasączony. Do tego celu używamy wody z cukrem, sokiem z brzoskwini, alkoholu-wybór jest duży. Można także do przełożenia zastosować marmoladę, będzie miała konkretny smak. Polecam także dodanie do masy owoców, orzechów, pokruszonej czekolady czy bezów. Po dociśnięciu ostatniego krążka można już tort obsmarować dookoła kremem. W tym celu potrzebny nam jest długi nóż i dużo cierpliwości. Boki tortu można obsypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, czy też pokruszonym ciastem. Ja stosuję także pokruszone płatki kukurydziane. Na wierzchu można wycisnąć dookoła rozetki albo posypać czekoladą. Jeśli mamy wprawę warto udekorować tort świeżymi owocami uprzednio zanurzonymi w galaretce. W sklepach dostępne są także gotowe dekoracje, które dodatkowo upiększą tort. Ważne jest aby pamiętać o zasadzie, że im mniej tym lepiej, bo przesadnie udekorowany tort traci elegancję.