Mięta pieprzowa

Kilka faktów o mięcie pieprzowej

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mięta pieprzowa
Jest to bylina o silnie rozgałęzionych łodygach, wyrastająca do 90 cm wysokości.Działanie: Dzięki zawartości olejku eterycznego i flawonoidów, mięta pieprzowa wykazuje właściwości rozkurczające, żółciotwórcze i żółciopędne. Olejek miętowy ma właściwości odświeżające, orzeźwiające, antyseptyczne i przeciwbólowe. Wskazania do stosowania: Doustnie stosujemy napary z liści mięty aby złagodzić objawy zaburzeń trawienia: wzdęcia, złe trawienie, odbijanie się, utrudnione oddawanie gazów, zaburzenia czynności pęcherzyka żółciowego. Stosowanie zarówno świeżych jak i suszonych liści mięty pieprzowej nie pociąga za sobą żadnych skutków ubocznych. Z powodzeniem zatem możemy miętę popijać jak herbatę. Schłodzona stanowi pyszną alternatywę dla wypijanej wody (np. podczas upałów)