Jaki miód do pierników?

Do pierników i pierniczków najlepiej wykorzystać naturalny miód wielokwiatowy lub lipowy. Można także dodać miód sztuczny, wówczas ciasto nie będzie tak twarde po upieczeniu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaki miód do pierników?
fot. Fotolia
Pierniki i pierniczki są robione z ciasta na bazie miodu. To właśnie dzięki niemu posiadają specyficzny kolor i smak, który tak dobrze komponuje się z korzennymi przyprawami. Co istotne, można go modyfikować w zależności od tego, jaki miód wybierzemy.

Jaki miód wybrać do pierników?

Najlepszym wyborem jest miód naturalny, ponieważ posiada on wyjątkowy smak i aromat. Jego wadą jest fakt, iż dodany do ciasta powoduje, iż jest ono twarde po upieczeniu. Wystarczy jednak odpowiednie przechowywanie, by pierniki były gotowe do jedzenia. Jakie miody naturalne można wybrać do pierników?
  • Miód wielokwiatowy – najpopularniejszy i zarazem najtańszy wybór. Jego smak jest dość wyrazisty a kolor złocisto-żółty.
  • Miód lipowy – drugi pod względem popularności i ceny. Jest nieco jaśniejszy od wielokwiatowego i posiada delikatny aromat lipy.
  • Miód gryczany – ciemny miód o bardzo wyrazistym smaku. Piernik na jego bazie jest bardzo ciemny i lekko gorzkawy. Idealny wybór w sytuacji, gdy nie lubimy zbyt słodkich wypieków.
  • Miód spadziowy z drzew iglastych – również ciemny miód o bardzo specyficznym, leśnym posmaku. Do pierników rzadko stosowany ze względu na nietypowy smak. Warto jednak choć raz wypróbować wypiek z jego dodatkiem.

Jak przechowywać pierniczki?

Upieczone pierniki przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce. Jeśli są bardzo twarde, warto do środka włożyć skórkę od jabłka i co jakiś czas ją wymieniać. Pierniki wchłoną zawartą w niej wilgoć i zmiękną w przeciągu kilku dni.