Mirabelka to piękna i smaczna obywatelka Europy. Cechuje ją wyjątkowa słodycz, łatwość oddzielenia miąższu od pestki, wspaniały aromat oraz uroczy wygląd. Mirabelka jest skarbnicą witamin szczególnie z grupy B, witaminy C, K, A oraz dużej ilości błonnika.
Podwieczorek z mirabelką
Chyba każdy z nas lubi ciasta. Właśnie dlatego wybraliśmy dla was najlepsze słodkości, w których mirabelki grają pierwsze skrzypce. Alaaa zachęca do skorzystania z jej przepisu na ciasto odwracane z mirabelkami. Widać, że jest ono pysznie zakręcone. Muffiny z mirabelkami są dziełem Sarenki, która namawia do tworzenia nie tylko tradycyjnych babeczek. Natomiast Alex_M poleca wypróbować przepis na pleśniaka z dżemem mirabelkowym. Wspaniała kompozycja!
Rok z mirabelką
Nie ma powodu, by zajadać się śliwką mirabelką tylko w sezonie. Można rozkoszować się nią nawet w zimowy wieczór. Będzie to możliwe jeśli przygotujecie przetwory z mirabelek. Kloruś proponuje sprawdzone przepisy na dwa kolorowe weki. Pierwszy z nich to dżem z mirabelek z wanilią, chyba każdy uzna ten duet za wspaniały. Drugim przepisem jest receptura na kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem. Alex_M proponuje równie pyszny przepis na domowy wek, lecz z czerwonych mirabelek. Zachęcamy do skosztowania dżemu z ciemnych mirabelek.
A Wy, jakim przepisem z mirabelek zawrócicie nam w głowie? Jeżeli chcecie podzielić się swoim pomysłem, kliknijcie w poniższy link:
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii Śliwki>>>