Ostatnio odkryłam super łatwą metodę pasteryzacji. Nie trzeba obawiać się, że słoiki popękają podczas gotowania, parzyć się o gorące szkło, odwracać ich do dołu dnem. Najpierw słoiki i pokrywki dokładnie myję i osuszam. Następnie wkładam je do zimnego piekarnika, ustawiam nagrzewania na 120 stopni i wypiekam powoli.
Kiedy piekarnik się nagrzeje wypiekam słoiki 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości. Wypieczone napełniam dżemem, konfiturą albo warzywami. Dokładnie zakręcam i wstawiam do piekarnika już wcześniej nagrzanego do 120 stopni. Trzymam tak moje przetwory przez jakieś 20 minut. Ważne, aby kiedy czas upłynie otworzyć drzwiczki piekarnika i wystudzić tak przetwory.
Kiedy piekarnik się nagrzeje wypiekam słoiki 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości. Wypieczone napełniam dżemem, konfiturą albo warzywami. Dokładnie zakręcam i wstawiam do piekarnika już wcześniej nagrzanego do 120 stopni. Trzymam tak moje przetwory przez jakieś 20 minut. Ważne, aby kiedy czas upłynie otworzyć drzwiczki piekarnika i wystudzić tak przetwory.