Podstawowym celem zdrowego odżywiania jest przede wszystkim utrzymanie wnętrza organizmu w czystości, sprawności i pełnej cel harmonii. Taki daje pozytywne skutki, takie jak zwiększenie zasobów energii życiowej, osiągnięcie optymalnej wagi poprzez dobrą przemianę materii. A oto zasady, dzięki którym jedzenie pozostaje przyjemnością:) 1. Pożywienie o dużej zawartości wody czyli owoce i warzywa powinny stanowić ok 70% jedzonych pokarmów. 2. Prawidłowe komponowanie produktów. 3. Właściwe spożywanie owoców. 4. Powstrzymywanie się od jedzenia ciężkostrawnych posiłków od 20 wieczór do ok 12 w południe 5. Nie popijanie posiłkówad1. Pierwsza zasada jest myślę, że oczywista ad2. Trawienie niewłaściwie przygotowanego posiłku zużywa ogromnie dużo energii. Wielodaniowy posiłek, w którym wszystkie produkty są pomieszane, zalega w żołądku wiele godzin i nigdy nie zostaje prawidłowo i do końca strawiony. Na przykład białko zwierzęce i potrawy skrobiowe nie są trawione skutecznie jeśli znajdą się w żołądku w tym samym czasie, wymagają one bowiem innych enzymów do strawienia. Zestawienie produktów przedstawia tabela na rys 2. ad3. Co znaczy właściwe spożywanie owoców? Hmmm... Owoce to jedyny produkt spożywczy, który po 30-60 minutach opuszcza żołądek. Ponadto zawierają WSZYSTKIE składniki odżywcze, jakich potrzebuje nasz organizm. Ale jest jeden warunek - muszą być dojrzałe i świeże. (gotowane, puszkowane, smażone, pieczone są prawie bez wartości) A jak należy jeść świeże owoce? SAME - bez dodatków (cukru, śmietany...), NA PUSTY ŻOŁĄDEK - a nie po jedzeniu na tzw. deser. Jeśli owoce zjemy po posiłku, w wypełnionym żołądku zaczną fermentować, tworząc gazy i powodując niestrawność. ad4. To, że istnieje rytm dobowy, w którym poszczególne funkcje organizmu dominują - nie ulega wątpliwości. Nasz organizm ma 3 podstawowe cykle: I. Pobieranie pokarmu (od 12 w południe do 20 wieczór). W tym czasie organizm nastawiony jest na przyjmowanie pokarmów. II. Trawienie, przyswajanie (od 20 wieczór do 4 rano). To czas kiedy śpimy ale nasz organizm intensywnie pracuje III. Eliminacja, wydalanie (od 4 rano do 12 w południe). W tym czasie nasz organizm usuwa pozostałości przemiany materii i toksyn. Powinniśmy wspomóc ten proces i na śniadanie zjadać świeże warzywa i owoce, ponieważ zawierają one spora ilość własnych enzymów, nie obciążają naszego organizmu. Jeśli zjadamy na śniadanie szynkę, chleb, jajka i dżem, strawienie tych produktów pochłania masę energii i wprowadza zakłócenia w naturalnych cyklach organizmu. ad5. Ostatnią zasadą jest nie popijanie posiłków. Wodę i inne napoje pijemy 10-15 minut przed posiłkiem. Wypite po jedzeniu rozcieńczają sok żołądkowy i utrudniają trawienie. PAMIĘTAJMY!!! Zdrowie i witalność są zawsze do Naszej dyspozycji - wystarczy przestrzegać NATURALNYCH PRAW PRZYRODY!!!
caroline1983
Wypicie czegoś bezposrednio przed posiłkiem równiez rozcieńcza soki zołądkowe.
W te cykle dobowe szczerze mówiąc nie wierzę. Nic co zjesz w ciągu dnia nie będzie czekało do 20 aby mogło zostać strawione. Trawienie rozpoczyna się w chwili kiedy władasz jedzenie do ust. Już wtedy zaczynaja działać pierwsze enzymy które są zawarte w ślinie. To samo dotyczy wydalania. Nasz organizm pracuje 24h/dobe i przez cały ten czas nerki i watroba oczyszczaja nasza krew z produktów przemiany materii.
To o czym piszesz to ma więcej wspólnego z filozofią a nie fizjologią.
Gość