Naleśniki to placki z ciasta naleśnikowego, dobre na każdą okazję. Mogą stanowić doskonałą przystawkę, samodzielne danie lub pyszny deser. Gdy lubimy eksperymenty kulinarne możemy wykorzystać naszą wyobraźnię i tworzyć różne farsze oraz kształty placków. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencę śmietany, aby równomiernie rozkładało się na patelni. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, powinno się je odstawić na około 1 godzinę, aby dojrzało i dopiero smażyć. Najwięcej przepisów na naleśniki można znaleźć w kuchni węgierskiej słynny naleśnik gundel z nadzieniem orzechowo- czekoladowym oraz w kuchni francuskiej. Oprócz naleśników z mąki pszennej tzw. crepes smaży się tu placki z mąki gryczanej tzw. galettes. Ciasto wyrabia się z mąki gryczanej. Spotyka się również naleśniki z mąki mieszanej. Gdy ciasto jest gotowe, patelnie należy posmarować kawałkiem słoniny. Galettes podaje sie z jajkiem sadzonym, z tartym serem, z kiełbasą, z szynką etc. Naleśniki z mąki pszennej podawane mogą być na słono i słodko. Ciasto wykonujemy z mąki, do której możemy dodać wodę, mleko lub piwo oraz jajka. Ciasto z dodatkiem mleka będzie cięższe, natomiast naleśniki z dodatkiem wody lub piwa będą delikatniejsze i kruche. Jeśli dodamy do ciasta trochę cukru, to ciasto uzyska złoty kolor i będzie chrupiące, nie dodaje sie cukru do naleśników przeznaczonych do nadzienia farszami z ryb, krewetek i kawioru. By urozmaicić naleśnikowe danie, do ciasta można dodać aromat lub zabarwić je. Do ciasta można wetrzeć skórkę pomarańczową, dodać 1 łyżeczkę kawy na 25 dag mąki, wanilii lub cynamonu, łyżke rumu, koniaku, kakao. Można dodać również zioła, posiekany szczypiorek lub szpinak, ciasto uzyska wtedy piękny zielony kolor. Najbardziej znanym naleśnikiem w kuchni francuskiej jest crepe suzette z pomarańczami, polany likierem grand marnier i podpalony. Istnieje kilka sposobów zwijania naleśników: w trójkąty, kornety, rulony, paszteciki, sakiewki lub na płasko z farszem na wierzchu. Nalesniki należy smażyć na nagrzanej patelni, dobrze posmarowanej tłuszczem. Przed każdym nalaniem ciasto należy dobrze wymieszać.