Mleko kozie dostarcza więcej wapnia, potasu, fosforu i witamin niż to od krowy. Zawarte w nim kuleczki tłuszczu są mniejsze, więc organizm szybciej je trawi. Ponadto rzadziej uczula niż mleko od krowy, dlatego niektórzy alergicy mogą je pić zamiast mleka krowiego. Mleko i ser sojowy też zawierają sporo wapnia, dużo lecytyny, fosforu, żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Nie ma w nich cholesterolu, ale są kaloryczne. Najlepiej wybierać mleko i napoje sojowe bez dodatków smakowych i słodzących, wzbogacone wapniem. Ze względu na dużą zawartość białka produkty sojowe należy jeść z umiarem. Nie powinno się ich łączyć z innymi źródłami białka, np. jajkami czy wędliną. Mleko i sery sojowe mogą uczulać, systematycznie spożywane czasem zaburzają pracę tarczycy. W sprzedaży są także inne mleka roślinne: kokosowe, kukurydziane, ryżowe, gryczane. Mogą je pić osoby uczulone na białko mleka krowiego. Niestety, dostarczają one bardzo niewiele wapnia (kokosowe i gryczane) albo nie dostarczają go wcale (ryżowe).