Orzechy włoskie posiadają szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Między innymi są bogate w magnez, potas i witaminy z grupy B. Dlatego dobrze jest zadbać o ich prawidłowe przechowywanie.
W jakim pojemniku trzymać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie posiadają w swoim składzie sporo tłuszczu, dlatego nie powinno się ich trzymać luzem. Wówczas może dojść do sytuacji, że zwyczajnie zjełczeją i nie będą nadawały się do zjedzenia. Z tego powodu należy je trzymać w pojemnikach szklanych lub plastikowych. Dobrze aby były szczelne, wówczas nie zalęgną się w nich mole spożywcze oraz nie dostanie się do nich wilgoć. Z tego również powodu nie zaleca się trzymania łuskanych orzechów w kartonach lub koszyczkach – nawet tych z przykrywką.
W jakiej temperaturze przechowywać orzechy włoskie?
Ze względu na wspomnianą zawartość tłuszczu, bardzo ważna jest temperatura przechowywania orzechów. Odpowiednio dobrana pozwala na maksymalne przedłużenie ich żywotności.
a) Przechowywanie poza lodówką
- Małe porcje – dowolna temperatura, o ile posiadamy pewność, że w ciągu najbliższych dni orzechy zostaną spożyte.
- Większe porcje – temperatura pokojowa, czyli ok. 20 stopni C, o ile są trzymane w odpowiednim pojemniku. Umieszczone luzem przechowujemy w chłodniejszych miejscach, gdzie temperatura nie przekracza 15 st. C. Orzechy przechowywane w ten sposób można przechowywać kilka miesięcy.
b) Przechowywanie w lodówce – tutaj optymalną temperaturą są 4 st. C, które umożliwiają przechowywanie orzechów włoskich nawet rok.