![Jak udekorować wielkanocne ciasta? Jak udekorować wielkanocne ciasta?](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/wielkanocne-ciasta-mazurki-pieknie-udekorowane-499376.jpg)
Lukier w pastelowych kolorach
W tym roku kanon modnych dekoracji wielkanocnych ciast otwiera lukier. Na topie jest zarówno klasyczny biały, ale uwaga - bardzo gruby, gęsty, nie półprzezroczysty. Lukier idealnie sprawdzi się zwłaszcza w dekoracji bab drożdżowych, także tych wypiekanych w mniejszych foremkach. Jeśli nie wiesz, jak uzyskać pożądany kolor lukru domowymi sposobami, zobacz poradę: jak zabarwić lukier?
![Babka lukrowana na różowo](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/babka-wielkanocna-udekorowana-rozowym-lukrem-499378.jpg)
Wstążki i rustykalne dekoracje
W modzie są także wszelkiego rodzaju wstążki i wstążeczki wiązane wokół ciast, wśród których na szczególną uwagę zasługują te koronkowe. Najlepiej, jeśli są robione ręcznie z prawdziwej koronki, doskonale sprawdzają się tutaj stare koronki, serwetki pamiętające dzieciństwo naszych babć.
![babka drożdżowa z koronkową wstążką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_M/baba-drozdzowa-owinieta-koronkowa-wstazka-499375.jpg)
![babka drożdżowa z zieloną wstążką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_M/babka-drozdzowa-przewiazana-wstazka-499381.jpg)
Modnym dodatkiem może być także zwykły, szary papier przewiązany sznurkiem:
Czekolada do wielkanocnych wypieków
Ponadczasowym trendem w dekoracji ciast - nie inaczej jest w przypadku wypieków wielkanocnych - jest czekolada. Szlachetna, gorzka czekolada doskonale zdobi i podkreśla smak mazurków, babek czy serników.
![Mazurek z czekoladą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KWADRAT_B/wielkanocny-mazurek-czekoladowy-499377.jpg)
Cukier puder do obsypania babki piaskowej
Jeśli lukier wydaje ci się zbyt słodki, obsyp ciasto cieniutką warstwą cukru pudru. Nie rób tego palcami: zawsze używaj sitka, dzięki temu ciasto będzie obsypane równomiernie. Biały cukier możesz zastąpić brązowym - wystarczy zemleć go w młynku.
![ciasto z cukrem pudrem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/keks-obsypany-cukrem-pudrem-499380.jpg)
Rośliny i żywe kwiaty
Chociaż wydaje się, że ten rodzaj dekoracji jest mało praktyczny (w końcu są one niejadalne), coraz częściej na stołach pojawiają się dekoracje ciast wykonane z żywych roślin. Gałązka bukszpanu, bazie, pąki tulipanów - do wyboru do koloru.
![babka piaskowa z żywymi kwiatami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/babka-wielkanocna-obsypana-cukrem-pudrem-499391.jpg)
Złoto i srebro - trend w dekoracjach wielkanocnych
Z jednej strony pastele - z drugiej ozdoby w stylu glamour. Miłośnicy elegancji na stole z pewnością chętnie sięgną po dekoracje w kolorze złota lub srebra. W tym sezonie oba kolory można ze sobą łączyć - już nie musisz ograniczać się do dekoracji w kolorze złotym czy srebrnym.
![Babeczki ze złotymi pisankami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/babeczki-ze-zlotymi-jajkami-499390.jpg)