Dzięki tym prostym wskazówkom wyjdzie ci nie tylko idealna babka piaskowa, lecz także każde ciasto biszkoptowe. O czym pamiętać?
Ciasto na babkę piaskową składa się ze składników suchych: mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, proszku do pieczenia oraz składników mokrych, czyli jajek oraz masła. Zwykle zwracamy uwagę na to, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, nie tworzyły grudek, ale idealnie gładką masę. Nie jest to błędem, jednak warto wiedzieć, że ciasta nie należy mieszać zbyt długo.
Dlaczego? Otóż zbyt długie mieszanie składników na ciasto sprawia, że masa się napowietrza (z każdym ruchem łyżki wtłaczamy do ciasta powietrze). Z jednej strony podczas pieczenia takie ciasto rośnie bardzo szybko, niestety po upieczeniu równie spektakularnie opada, przez co łatwo o zakalca. Dlatego składniki na babkę mieszaj tylko tak długo, jak jest to konieczne.
Ta zasada dotyczy wszystkich składników i właściwie warto ją zapamiętać jako koronną zasadę przy pieczeniu wszelkich ciast. Jajka świeżo wyjęte z lodówki sprawią, że masa na ciasto, które zawiera masło może się zwarzyć.
Są różne piekarniki, dlatego zawsze obserwuj, jak zachowuje się ciasto, które pieczesz po raz pierwszy. Optymalna temperatura pieczenia babki piaskowej to 170 stopni, jednak gdy na wierzchu ciasta utworzy się skorupka, zmniejsz temperaturę pieczenia o 10 - 15 stopni, inaczej wierzch babki pęknie.
Pamiętaj też o tym, by nie otwierać piekarnika bez potrzeby, zwłaszcza w pierwszej fazie pieczenia. Piekarnik możesz uchylić dopiero pod koniec pieczenia aby sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto się upiekło.
To typowy "szkolny" błąd. Nie zdarza się doświadczonym, za to początkujący popełniają go wyjątkowo często. Chcąc mieć pewność, że drożdże się namnożą, a ciasto wyrośnie jak trzeba, łatwo przedobrzyć.
Gorące mleko nie sprawi, że drożdże będą mnożyć się szybciej, wysoka temperatura je po prostu uśmierci. Wtedy nie ma innej rady niż wyciągnięcie wniosków z tej małej porażki i ponowne przygotowanie zaczynu.
Pamiętaj także o tym, by najpierw utrzeć masło lub margarynę, a dopiero, gdy masa nie będzie miała grudek dodawać jajka jedno po drugim.
Mam nadzieję, że twoje wielkanocne wypieki będą udane! Zajrzyj do działu przepisów wielkanocnych i przygotuj kompletne menu na święta!
5 wskazówek, dzięki którym babka się uda
1. Mieszaj ciasto tylko do połączenia składników
Ciasto na babkę piaskową składa się ze składników suchych: mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, proszku do pieczenia oraz składników mokrych, czyli jajek oraz masła. Zwykle zwracamy uwagę na to, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, nie tworzyły grudek, ale idealnie gładką masę. Nie jest to błędem, jednak warto wiedzieć, że ciasta nie należy mieszać zbyt długo.
Dlaczego? Otóż zbyt długie mieszanie składników na ciasto sprawia, że masa się napowietrza (z każdym ruchem łyżki wtłaczamy do ciasta powietrze). Z jednej strony podczas pieczenia takie ciasto rośnie bardzo szybko, niestety po upieczeniu równie spektakularnie opada, przez co łatwo o zakalca. Dlatego składniki na babkę mieszaj tylko tak długo, jak jest to konieczne.
2. Używaj jajek w temperaturze pokojowej
Ta zasada dotyczy wszystkich składników i właściwie warto ją zapamiętać jako koronną zasadę przy pieczeniu wszelkich ciast. Jajka świeżo wyjęte z lodówki sprawią, że masa na ciasto, które zawiera masło może się zwarzyć.
3. Piecz babkę w niezbyt wysokiej temperaturze
Są różne piekarniki, dlatego zawsze obserwuj, jak zachowuje się ciasto, które pieczesz po raz pierwszy. Optymalna temperatura pieczenia babki piaskowej to 170 stopni, jednak gdy na wierzchu ciasta utworzy się skorupka, zmniejsz temperaturę pieczenia o 10 - 15 stopni, inaczej wierzch babki pęknie.
Pamiętaj też o tym, by nie otwierać piekarnika bez potrzeby, zwłaszcza w pierwszej fazie pieczenia. Piekarnik możesz uchylić dopiero pod koniec pieczenia aby sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto się upiekło.
4. Nie zalewaj drożdży gorącym mlekiem
To typowy "szkolny" błąd. Nie zdarza się doświadczonym, za to początkujący popełniają go wyjątkowo często. Chcąc mieć pewność, że drożdże się namnożą, a ciasto wyrośnie jak trzeba, łatwo przedobrzyć.
Gorące mleko nie sprawi, że drożdże będą mnożyć się szybciej, wysoka temperatura je po prostu uśmierci. Wtedy nie ma innej rady niż wyciągnięcie wniosków z tej małej porażki i ponowne przygotowanie zaczynu.
5. Zwróć uwagę na proporcje składników
Jeśli w twoim przepisie na babkę jest więcej tłuszczu niż składników sypkich, prawdopodobnie ciasto "nie udźwignie" takiej ilości wilgoci. Wtedy łatwo upiec... zakalca.Pamiętaj także o tym, by najpierw utrzeć masło lub margarynę, a dopiero, gdy masa nie będzie miała grudek dodawać jajka jedno po drugim.
Mam nadzieję, że twoje wielkanocne wypieki będą udane! Zajrzyj do działu przepisów wielkanocnych i przygotuj kompletne menu na święta!