Tłuszcze roślinne zawierają dużo korzystnych dla naszego zdrowia kwasów omega 3 i 6. Między innymi dlatego powinny gościć w naszej codziennej diecie. Oleju używamy do smażenia, pieczenia, sałatek a nawet dodajemy do niektórych ciast. Co wybrać, który wariant jest lepszy? Myślę, że najlepiej będzie jeśli pójdziemy na kompromis i będziemy mieli w domu butelkę oliwy i oleju.
W Polsce sieje się dużo rzepaku, z którego potem pozyskuje się niezwykle zdrowy olej rzepakowy. Ostatnio gdzieś nawet słyszałam, że jest zdrowszy od oliwy z oliwek. Ma dużą temperaturę dymienia, co oznacza, że nadaje się do smażenia wysokich temperaturach.
Jest doskonały do sałatek i dresingów. Najlepiej wybierać olej tłoczony na zimno, zachowuje wtedy najwięcej właściwości. Olej ten pomaga obniżyć cholesterol, wspomaga serce, zawiera dużo witaminy E.
Oliwa z oliwek pochodzi z Grecji, Hiszpanii, Włoch. Również obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia układ krążenia. Chroni przed miażdżycą, chorobami nowotworowymi. Co ciekawe, regularne spożywanie oliwy przez ciężarne, zmniejsza ryzyko alergii i astmy u dzieci. Nie nadaje się jednak do długiego smażenia w wysokich temperaturach.
Najlepiej jeśli będziemy spożywali ją jako dodatek do sałatek czy chleba. W domu można zrobić smakowe wersje oliwy, dodając do niej np. czosnek czy chilli. W sklepach również znajdziemy szeroki asortyment zarówno smakowej oliwy jak i oleju rzepakowego. Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w kuchni śródziemnomorskiej.
Pamiętajmy, by zaczęte opakowanie wykorzystać w ciągu 3 miesięcy i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?
Żadna kuchnia nie może obejść się bez użycia tłuszczu. Używamy go praktycznie codziennie. Czy nie zastanawialiście się nigdy, który powinniście wybrać? Ten artykuł pomoże rozwiać Wasze wątpliwości.
ocena: 5/5 głosów: 3
weronikaS
BĄBELEK85
Ja więcej stosuję oleju rzepakowego, tego tłoczonego na zimno. Ale oliwa tez gosci w mojej kuchni :)