Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?

  • 2

Żadna kuchnia nie może obejść się bez użycia tłuszczu. Używamy go praktycznie codziennie. Czy nie zastanawialiście się nigdy, który powinniście wybrać? Ten artykuł pomoże rozwiać Wasze wątpliwości.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?
fot. Fotolia

Tłuszcze roślinne zawierają dużo korzystnych dla naszego zdrowia kwasów omega 3 i 6. Między innymi dlatego powinny gościć w naszej codziennej diecie. Oleju używamy do smażenia, pieczenia, sałatek a nawet dodajemy do niektórych ciast. Co wybrać, który wariant jest lepszy? Myślę, że najlepiej będzie jeśli pójdziemy na kompromis i będziemy mieli w domu butelkę oliwy i oleju.

W Polsce sieje się dużo rzepaku, z którego potem pozyskuje się niezwykle zdrowy olej rzepakowy. Ostatnio gdzieś nawet słyszałam, że jest zdrowszy od oliwy z oliwek. Ma dużą temperaturę dymienia, co oznacza, że nadaje się do smażenia wysokich temperaturach.
Jest doskonały do sałatek i dresingów. Najlepiej wybierać olej tłoczony na zimno, zachowuje wtedy najwięcej właściwości. Olej ten pomaga obniżyć cholesterol, wspomaga serce, zawiera dużo witaminy E.

Oliwa z oliwek pochodzi z Grecji, Hiszpanii, Włoch. Również obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia układ krążenia. Chroni przed miażdżycą, chorobami nowotworowymi. Co ciekawe, regularne spożywanie oliwy przez ciężarne, zmniejsza ryzyko alergii i astmy u dzieci. Nie nadaje się jednak do długiego smażenia w wysokich temperaturach.

Najlepiej jeśli będziemy spożywali ją jako dodatek do sałatek czy chleba. W domu można zrobić smakowe wersje oliwy, dodając do niej np. czosnek  czy chilli. W sklepach również znajdziemy szeroki asortyment zarówno smakowej oliwy jak i oleju rzepakowego. Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w kuchni śródziemnomorskiej.

Pamiętajmy, by zaczęte opakowanie wykorzystać w ciągu 3 miesięcy i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.