Pierogi to jedno z tych dań, które dają ogromne pole do popisów w kuchni! Już nie tylko ruskie, z kapustą i grzybami czy mięsne goszczą na naszych stołach. Eksperymentować można nie tylko z najróżniejszymi kombinacjami smakowymi farszów, ale też samego ciasta!
W najnowszym numerze Przyjaciółki znajdziesz 15 wyjątkowych pomysłów na niebanalne pierogi i farsze. Dwa z nich oraz sposoby lepienia pierogów znajdziesz poniżej.
Przyjaciółka nr 2/2019
Zdjęcia i stylizacja potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska.
560 kcal | 60 minut | 4 porcje
Składniki na ciasto:
W najnowszym numerze Przyjaciółki znajdziesz 15 wyjątkowych pomysłów na niebanalne pierogi i farsze. Dwa z nich oraz sposoby lepienia pierogów znajdziesz poniżej.
Przyjaciółka nr 2/2019
3 sposoby lepienia pierogów
- maszynką
- ręcznie
- widelcem
Niebanalne przepisy na pierogi
W najnowszym numerze Przyjaciółki znajdziecie wyjątkowe przepisy na oryginalne pierogi. Poniżej prezentujemy dwa z nich.Gryczane z jarmużem i soczewicą
Zdjęcia i stylizacja potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska.
560 kcal | 60 minut | 4 porcje
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżki oleju
- 30 g zmielonego siemienia lnianego
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 200 g jarmużu
- 400 g ugotowanej soczewicy
- 3 łyżki natki pietruszki
- pieprz, sól, sok z cytryny
Wykonanie:
- Zagotuj wodę z olejem. Gdy zacznie się gotować, wsyp siemię i 1/3 mąki. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Przestudź.
- Wysyp na stolnicę resztę mąki, dodaj zaparzone ciasto i zagnieć. Podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
- Pokrój cebule, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, podduś. Przełóż cebulę z czosnkiem do miski. Na patelni podduś posiekany jarmuż (ok. 5 minut).
- Zmiksuj soczewicę, natkę i warzywa. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Z rozwałkowanych płatów ciasta wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonej wodzie (2 min od wypłynięcia).
Jarskie w cieście francuskim
Zdjęcia i stylizacja potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska.
520 kcal | 50 minut | 6 porcji
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (świeże lub mrożone, opak. 420 g)
- papryka czerwona
- papryka zielona
- średniej wielkości por
- 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku
- 150 g twardej fety
- 1 jajko
- czarnuszka do posypania
Wykonanie:
- Ciasto mrożone pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, by rozmarzło.
- Paprykę przekrój na pół, usuń nasionka i białe błonki, pokrój w kostkę. Por oczyść, pokrój w półkrążki. Paprykę i por przesmaż na oleju. Dodaj posiekany czosnek, przesmaż, przestudź. Wymieszaj z pokruszoną fetą.
- Ciasto pokrój na 12 równej wielkości kwadratów. Na każdym połóż porcję farszu. Rogi ciasta zbierz do środka, lekko posmaruj jajkiem, zlep. Wierzch posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 210 st. C.
Jeszcze więcej przepisów na oryginalne pierogi (i nie tylko!) znajdziesz w najnowszym wydaniu Przyjaciółki!
W numerze także:
- Najsmaczniejsza kuchnia
dania z piersi kurczaka, domowe wędliny jak u mamy, ciasta z puszystym kremem
- Wzruszające reportaże
rozdzielone w dzieciństwie siostry odnalazły się po 25 latach!
- Modowe inspiracje
seksowne sukienki w rozmiarze XL!
- Zdrowie
rozpoznaj udar mózgu, uratuj życie!
...i jeszcze więcej!
Twoja najlepsza Przyjaciółka - zawsze blisko Ciebie!