Pitaja pochodzi z Ameryki ale uprawiana jest w Azji. Pitaja to piękny i smaczny owoc - jest różowy, posiada zielone wypustki, które przypominają płomyki. Po przekrojeniu widzimy biały miąższ z czarnymi pestkami. Smak pitaja porównywany jest do mieszanki z owoców kiwi, maliny, truskawki oraz poziomki. Owoc można spożywać na surowo, wykorzystywany jest także jako dodatek do tradycyjnych potraw.
Durian uprawiany jest w Azji, ale coraz częściej dostępny w Europie. Inna nazwa zybuczkowiec właściwy. Durian to duży, ciężki i kolczasty owoc, w środku znajduje żółty miąższ. Durian wygląda jak owalna piłka, która ma 40 cm średnicy i waży nawet 5 kg. Jednym owocem można nakarmić kilka osób. Durian ma bardzo intensywny zapach, który przyprawia o zawrót głowy. Mówiąc wprost dla większości ludzi owoc ten zwyczajnie śmierdzi. Durian jedzony jest na surowo lub po poddaniu obróbce. Ze względu na skład chemiczny duriana nie można łączyć go z alkoholem. Takie połączenie może zakończyć się śmiercią.
Babciagramolka
Polpal