Owoce Azji

  • 2

Egzotyczne owoce zachwycają swoim wyglądem oraz smakiem, zachęcamy do bliższego poznania niektórych owoców Azji - dziś w menu: Rambutan, Pitaja oraz Durian.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Owoce Azji
Rambutan pochodzi z Indonezji ale możemy go spotkać także w Tajlandii, Chinach oraz Ameryce Środkowej. Rambutan wymienne nazwy to śliwka chińska oraz jagodzianka. Rambutan to włochaty owoc, rosnący na drzewie. Owoce występują w różnych kolorach i są czerwone, żółte lub pomarańczowe. Już zewnętrzny wygląd zachęca do spróbowania, wewnątrz natomiast znajduje się pestka otoczona smacznym miąższem. Owoc występuje w kilku odmianach, każda z nich delikatnie różni się smakiem. Najbardziej słodkie i jadane na surowo są owoce deserowe. Rambutan wykorzystywany jest do przygotowywania sałatek.  

 

 

  

Pitaja pochodzi z Ameryki ale uprawiana jest w Azji. Pitaja to piękny i smaczny owoc -  jest różowy, posiada zielone wypustki, które przypominają płomyki. Po przekrojeniu widzimy biały miąższ z czarnymi pestkami. Smak pitaja porównywany jest do mieszanki z owoców kiwi, maliny, truskawki oraz poziomki. Owoc można spożywać na surowo, wykorzystywany jest także jako dodatek do tradycyjnych potraw. 

           

Durian uprawiany jest w Azji, ale coraz częściej dostępny w Europie. Inna nazwa zybuczkowiec właściwy. Durian to duży, ciężki i kolczasty owoc, w środku znajduje żółty miąższ. Durian wygląda jak owalna piłka, która ma 40 cm średnicy i waży nawet 5 kg. Jednym owocem można nakarmić kilka osób. Durian ma bardzo intensywny zapach, który przyprawia o zawrót głowy. Mówiąc wprost dla większości ludzi owoc ten zwyczajnie śmierdzi. Durian jedzony jest na surowo lub po poddaniu obróbce. Ze względu na skład  chemiczny duriana nie można łączyć go z alkoholem. Takie połączenie może zakończyć się śmiercią.