Paszteciki to potrawa, którą możemy podać na różne okazje. Dzięki różnorodnym farszom za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Do ich przygotowania wykorzystujemy również różne rodzaje ciasta. Mogą być francuskie, półfrancuskie, drożdżowe lub kruche. Ważne by dobrze zawinąć nasz farsz w ciasto, wtedy będą i dobrze smakować i efektownie wyglądać.
Jak zawijać paszteciki?
Są różne sposoby zawijania pasztecików.
W roladę:
Jak zawijać paszteciki?
Są różne sposoby zawijania pasztecików.
W roladę:
- Rozwałkujemy ciasto na pasy o szerokości około 12 centymetrów i grubości około 4 milimetrów .
- Na tak rozwałkowane ciasto nakładamy wzdłuż farsz i zwijamy ciasto jak roladę .
- Krawędź ciasta ma być pod spodem.
- Delikatnie spłaszczamy dłońmi od góry i kroimy na 5 centymetrowe kawałki .
- Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 8-10 prostokątów .
- Nakładamy łyżeczką farsz, składamy prostokąt na pół i boki sklejamy przyciskając końcówką widelca.
- Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty.
- Na każdy kwadrat nakładamy farsz i składamy ciasto w trójkąt.
- Boki pasztecików sklejamy przyciskając widelcem.
- Ciasto na paszteciki rozwałkowujemy kroimy w kwadraty .
- Na każdy kawałek ciasta kładziemy farsz.
- Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie i mocno sklejamy.