Jak robi się pączki pieczone?
Pieczone pączki smakują inaczej niż te tradycyjne, nadziewane dżemem i smażone w głębokim tłuszczu. Nie posiadają też typowej obrączki, która powstaje podczas smażenia, kiedy same obracają się na drugą stronę. Tradycyjne pączki są jednak dosyć kaloryczne - zobacz ile kalorii mają pączki, faworki i inne karnawałowe przysmaki.
Warto poszukać zdrowszej alternatywy i upiec pączki w piekarniku. Pieczone pączki robi się naprawdę łatwo, a lista składników jest podobna: przygotuj mąkę, jajka, mleko, drożdże, cukier, masło i szczyptę soli.
Przepis na pieczone pączki
Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- szczypta soli
- cukier puder do obtoczenia
Wykonanie:
- Z ciepłego mleka, drożdży, 3 łyżek cukru i 2 łyżek mąki przygotuj rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce i zostaw pod przykryciem na kilka minut.
- Rozpuść masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, jaja, szczyptę soli i rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski. Przełóż do oprószonego mąką naczynia, przykryj i odstaw na minimum 1 godzinę (aż podwoi objętość).
- Ponownie wyrób ciasto, rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj większe koła, a w każdym z nich zrób mniejszy otwór (np. posługując się foremką do rurek).
- Wszystkie oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 45 minut, aż podrosną.
Jak długo piec pączki?
Pieczone pączki wprawdzie długo się robi (potrzeba trochę czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego), jednak samo pieczenie zajmuje kilka minut.
Pączki piecz w temperaturze 180 stopni przez 8 - 10 minut. Po upieczeniu obtocz je w cukrze. A może wypróbujesz nasz przepis na pączki wiedeńskie z ciasta parzonego?