Jak zrobić lukier z cukru?

Najprostszy lukier robi się z cukru pudru, białka jaja i odrobiny soku z cytryny. Całość się miksuje do uzyskania jednolitej konsystencji.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić lukier z cukru?
fot. Fotolia
Lukier to podstawowa dekoracja naszych wypieków. Ozdabiamy nim pączki, pierniczki czy nawet tradycyjne babki. Można mu nadawać dowolny kolor i smak, tworząc niezwykłe kombinacje.

Jak zrobić lukier z cukru pudru?

Istnieje wiele rodzajów lukru: klasyczny, plastyczny i królewski. Oto patent na najprostszy z nich:
  • Do zrobienia lukru będą potrzebne: cukier puder (ok. 1,5 szklanki na 1 białko), białko jajka, łyżeczka soku z cytryny (lub innego aromatu), opcjonalnie: barwniki spożywcze.
  • Białko wlewamy do miski i chwilę miksujemy bez dodatków.
  • Następnie dosypujemy partiami cukier puder, ucierając całość na gładką masę.
  • Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny, aromaty i ewentualnie barwniki.
  • Gotowy lukier powinien być gładki i lśniący.
Uwaga: Barwniki można dodać także później – lukier wystarczy wówczas wymieszać łyżeczką.

Jak zrobić lukier z cukru pudru i wody?

Lukier można przygotować również w wersji wege. Wystarczy zamiast białka wykorzystać do jego produkcji gorącą wodę. Ważne, aby przestrzegać proporcji – na 10 łyżek cukru przypada ok. 3-4 wody. Całość uciera się dokładnie tak samo jak tradycyjny lukier.

Do czego wykorzystać lukier?

Lukier najlepiej sprawdza się do dekorowania pączków, pierniczków i ciast ucieranych. Świetnie sprawdzi się również jako spoiwo przy domku z piernika lub innych ciastowych konstrukcji. Co najlepsze – można go nakładać łyżeczką lub w bardziej precyzyjny sposób – przy pomocy szprycy. Taka polewa nie nadaje się jednak do ozdabiania babeczek – do nich lepiej wykorzystać lukier plastyczny lub krem maślany.