Lukier to podstawowa dekoracja naszych wypieków. Ozdabiamy nim pączki, pierniczki czy nawet tradycyjne babki. Można mu nadawać dowolny kolor i smak, tworząc niezwykłe kombinacje.
Do czego wykorzystać lukier?
Lukier najlepiej sprawdza się do dekorowania pączków, pierniczków i ciast ucieranych. Świetnie sprawdzi się również jako spoiwo przy domku z piernika lub innych ciastowych konstrukcji. Co najlepsze – można go nakładać łyżeczką lub w bardziej precyzyjny sposób – przy pomocy szprycy. Taka polewa nie nadaje się jednak do ozdabiania babeczek – do nich lepiej wykorzystać lukier plastyczny lub krem maślany.
Jak zrobić lukier z cukru pudru?
Istnieje wiele rodzajów lukru: klasyczny, plastyczny i królewski. Oto patent na najprostszy z nich:- Do zrobienia lukru będą potrzebne: cukier puder (ok. 1,5 szklanki na 1 białko), białko jajka, łyżeczka soku z cytryny (lub innego aromatu), opcjonalnie: barwniki spożywcze.
- Białko wlewamy do miski i chwilę miksujemy bez dodatków.
- Następnie dosypujemy partiami cukier puder, ucierając całość na gładką masę.
- Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny, aromaty i ewentualnie barwniki.
- Gotowy lukier powinien być gładki i lśniący.
Jak zrobić lukier z cukru pudru i wody?
Lukier można przygotować również w wersji wege. Wystarczy zamiast białka wykorzystać do jego produkcji gorącą wodę. Ważne, aby przestrzegać proporcji – na 10 łyżek cukru przypada ok. 3-4 wody. Całość uciera się dokładnie tak samo jak tradycyjny lukier.Do czego wykorzystać lukier?
Lukier najlepiej sprawdza się do dekorowania pączków, pierniczków i ciast ucieranych. Świetnie sprawdzi się również jako spoiwo przy domku z piernika lub innych ciastowych konstrukcji. Co najlepsze – można go nakładać łyżeczką lub w bardziej precyzyjny sposób – przy pomocy szprycy. Taka polewa nie nadaje się jednak do ozdabiania babeczek – do nich lepiej wykorzystać lukier plastyczny lub krem maślany.