Pan Ziemniak

  • 1

Jak się z nim obchodzić?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Pan Ziemniak
Wszyscy je jemy i lubimy. Czy wiemy jednak jak prawidłowo się z nimi obchodzić?Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Nie bez powodu najczęściej można znaleźć je w naszych domowych piwnicach. Światło bowiem powoduje, że ziemniaki zielenieją i wytwarza się w nich szkodliwa dla zdrowia solamina. Jeżeli ziemniaki zaczynają kiełkować, przed gotowaniem należy usunąć wszystkie kiełki, gdyż one również zawierają substancje trujące. Stare ziemniaki mogą w czasie gotowania ciemnieć. Aby temu zapobiec wystarczy dodać do wody troczę mleka oraz cukru, będą miały lepszy smak.Ponieważ stare i młode ziemniaki mają różną zawartość skrobi, młode należy wrzucać do gotującej się wody, stare zaś do zimnej. Jeśli ziemniaki są różnej wielkości, można te większe po nakłuwaćdrutem, a wtedy wszystkie ugotują się równomiernie. Dodanie do wody odrobiny soli i łyżeczki oliwy ułatwi obieranie ziemniaków w mundurkach, a woda nie wykipi. Niesolone gotowane ziemniaki mają wpływ na obniżenie ciśnienia. Przy nadkwasocie wskazane jest picie codziennie pół szklanki soku z surowych ziemniaków. Dolegliwości żołądkowe łagodzi delikatna zupa ziemniaczana lub pure, nie należy jednak dodawać do nich mleka. Kto by pomyślał ile tajemnic kryje w sobie taki skromny ziemniak.