Ocet jabłkowy ma wiele dobroczynnych właściwości dla organizmu. Jest on źródłem wielu witamin, mikroelementów oraz pektyn, dodatkowo wspomaga odchudzanie. Jest on zdrowszy niż jego spirytusowy odpowiednik, do tego jest o wiele delikatniejszy w smaku.Nie musimy kupować go w sklepie, najlepszy i najzdrowszy będzie przygotowany w domu z jabłek otrzymanych z pewnego źródła.
Co jest potrzebne do przygotowania octu jabłkowego?
Do przyrządzenia octu jabłkowego potrzebujemy półtora kilograma dojrzałych, kwaśnych, najlepiej ekologicznych jabłek, tyle samo wody oraz trzy do pięciu łyżek miodu lub cukru. Dodatkowo musimy zaopatrzyć się w duży słój, gazę i sznurek lub gumkę recepturkę.Jak zrobić ocet jabłkowy?
- Umyte i pokrojone jabłka bez ogonków i gniazd nasiennych wkładamy do wyparzonego wcześniej słoja. Wodę gotujemy z cukrem, studzimy. Letnią zalewamy dokładnie jabłka, nie mogą one wystawać ponad poziom wody.
- Przykrywamy słój gazą i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na 3 do 5 tygodni, aż nie zakończy się okres fermentacji, czyli wtedy gdy zawartość przestanie się pienić.
- Codziennie mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Jeśli w słoju pojawi się pleśń niestety zawartość trzeba wylać i zacząć wszystko od nowa.
- Gdy ocet przestanie już fermentować przelewamy go przez ciasne sito do wyparzonych zamykanych butelek. Możemy go przetrzymywać nawet kilka lat.
SylaUla