Skąd "pochodzi" makaron?
Czy wiecie, że makaron wcale nie ma korzeni we Włoszech? W jednych źródłach czytamy, że to Marco Polo, jako pierwszy przywiózł przepis na cienki zasuszany makaron z Chin, a inne źródła donoszą, że to dzięki Arabom makaron trafił na Sycylię, a stamtąd do serca Włoch.
Znaczenie nazwy makaronu
Jeszce inne poszlaki prowadzą do Grecji skąd wywodzi się słowo makaron - makar to znaczy szczęśliwy, ale Włosi nazwali go Pasta! Szczęśliwy? Zgadza się! Potwierdzają to dietetycy, którzy twierdzą że węglowodany zawarte w makaronie podnoszą poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia. A jeszcze jak ugotujecie makaron "al dente" (dosłownie: na ząb), czyli, żeby rdzeń makaronu był twardy, to dopiero przekonacie się co to jest prawdziwa uczta!
Makarony - bogactwo rodzajów
Z ciasta na makaron można uzyskiwać różne kształty. I tak np malutkie kwadraty, nadziewane serem ricotta, szpinakiem, grzybami lub mięsem to ravioli. Inne to tortellini, mogą być z szynką lub mięsem. maja kształt uszek, których pierwotnym wzorem był ponoć pępek Wenus! Makarony na świecie maja ponad 300 fasonów, a we włoskich marketach można ich naliczyć ponad 180. To chyba dlatego Włosi uważają, że makaron nigdy nie może się znudzić. Z różnych fasonów pasty warto zwrócić uwagę na kilka. Cannelloni - bardzo grube rurki o długości 10 cm, gładkie lub rowkowane, przeznaczone do nadziewania. Penne - grube rurki z końcami ściętymi pod kątem ostrym; penne rigate - rurki rowkowane. Gomiti lub chiferri - lekko wygięte krótkie rurki, tzw. kolanka. Lasagne - plastry ciasta o szerokości 8 na 12 cm. Tagiatelle - długie wstążki zawijane przeważnie w gniazdka. Spaghetti - długie pręciki różnej długości. Zite - długie, cieniutkie rurki. Pappardelle - bardzo szerokie wstążki. Conchigliette, conchiglie, conchiglioni - muszelki różnego rodzaju. Małe, średnie i duże (do nadziewania). Farfalle - kokardki. Fusilli - makaron wytłaczany, skręcany w świderki.
Rigatoni - grube, króciutkie rurki, rowkowane i gładkie. I wiele, wiele innych. Skoro już tyle wiecie o makaronach, to może warto przejść szybki kurs gotowania makaronu? Ale o tym w następnym artykule!
Arrivederci!
Czy wiecie, że makaron wcale nie ma korzeni we Włoszech? W jednych źródłach czytamy, że to Marco Polo, jako pierwszy przywiózł przepis na cienki zasuszany makaron z Chin, a inne źródła donoszą, że to dzięki Arabom makaron trafił na Sycylię, a stamtąd do serca Włoch.
Znaczenie nazwy makaronu
Jeszce inne poszlaki prowadzą do Grecji skąd wywodzi się słowo makaron - makar to znaczy szczęśliwy, ale Włosi nazwali go Pasta! Szczęśliwy? Zgadza się! Potwierdzają to dietetycy, którzy twierdzą że węglowodany zawarte w makaronie podnoszą poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia. A jeszcze jak ugotujecie makaron "al dente" (dosłownie: na ząb), czyli, żeby rdzeń makaronu był twardy, to dopiero przekonacie się co to jest prawdziwa uczta!
Makarony - bogactwo rodzajów
Z ciasta na makaron można uzyskiwać różne kształty. I tak np malutkie kwadraty, nadziewane serem ricotta, szpinakiem, grzybami lub mięsem to ravioli. Inne to tortellini, mogą być z szynką lub mięsem. maja kształt uszek, których pierwotnym wzorem był ponoć pępek Wenus! Makarony na świecie maja ponad 300 fasonów, a we włoskich marketach można ich naliczyć ponad 180. To chyba dlatego Włosi uważają, że makaron nigdy nie może się znudzić. Z różnych fasonów pasty warto zwrócić uwagę na kilka. Cannelloni - bardzo grube rurki o długości 10 cm, gładkie lub rowkowane, przeznaczone do nadziewania. Penne - grube rurki z końcami ściętymi pod kątem ostrym; penne rigate - rurki rowkowane. Gomiti lub chiferri - lekko wygięte krótkie rurki, tzw. kolanka. Lasagne - plastry ciasta o szerokości 8 na 12 cm. Tagiatelle - długie wstążki zawijane przeważnie w gniazdka. Spaghetti - długie pręciki różnej długości. Zite - długie, cieniutkie rurki. Pappardelle - bardzo szerokie wstążki. Conchigliette, conchiglie, conchiglioni - muszelki różnego rodzaju. Małe, średnie i duże (do nadziewania). Farfalle - kokardki. Fusilli - makaron wytłaczany, skręcany w świderki.
Rigatoni - grube, króciutkie rurki, rowkowane i gładkie. I wiele, wiele innych. Skoro już tyle wiecie o makaronach, to może warto przejść szybki kurs gotowania makaronu? Ale o tym w następnym artykule!
Arrivederci!