Peklowanie to metoda konserwowania produktów polegająca na konserwowaniu mięsa mieszanką substancji peklujących (przede wszystkim nitrytu) i soli.
Peklowanie dzieli się na 2 rodzaje:
- sól peklującą rozpuszczamy w wodzie otrzymując w ten sposób solankę. Mięso wkładane jest do solanki
- solankę wstrzykuje się w mięso (za pomocą strzykawki). Ten sposób peklowania pomaga zakonserwować mięso szybciej.
Na sucho pekluje się np. szynkę parmeńską, a na mokro - łopatkę wieprzową.
Peklowanie dzieli się na 2 rodzaje:
- suche: mięso nacieramy solą i układamy warstwowo Sól wnika w mięso, które wypuszcza sok. Po kilku tygodniach następuje jego wędzenie. Sprawia to, że staje się wyjątkowo trwałe
- mokre (zalewowe): mięso może być peklowane dwojako:
- sól peklującą rozpuszczamy w wodzie otrzymując w ten sposób solankę. Mięso wkładane jest do solanki
- solankę wstrzykuje się w mięso (za pomocą strzykawki). Ten sposób peklowania pomaga zakonserwować mięso szybciej.
Na sucho pekluje się np. szynkę parmeńską, a na mokro - łopatkę wieprzową.