Ryby, owoce, a może warzywa? Pomysłów na to jak urozmaicić dania z rusztu jest wiele, wszyscy jednak wiemy, że głównym bohaterem każdego majówkowego barbecue są pyszne kiełbaski. Zarumienione nad grillowym dymem, warto podawać z ciekawymi dodatkami np. konfiturą żurawinową, która dopełni smaku majówkowego menu, tworząc wyjątkową kompozycję.
Kiełbaski z rusztu nie muszą być nudne!
Sekretem majówkowego przyjęcia z grillem w roli głównej jest doskonałe menu. I choć potrawy z rusztu głównie kojarzą nam się z prostym, niewyszukanym jedzeniem, to warto puścić wodze fantazji by zaskoczyć gości. Kiełbaski to obowiązkowe pozycje podczas każdego przyjęcia grillowego, jednak, by nie popaść w rutynę, można podać je w zupełnie nowej odsłonie i dodać im szyku. Jednym z pomysłów może być zaserwowanie kiełbasek śląskich w piwno-miodowej glazurze. Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania z rusztu w innym, ciekawym wydaniu. Zgłodnieliście?
Kiełbaski w piwno-miodowej glazurze
Fot. Konspol
Składniki:
- 8 kiełbasek śląskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 szklanki piwa
- 3 łyżki miodu
- przyprawy: 1 liść laurowy, ziele angielskie i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piwo wlewamy do szklanego naczynia i dokładnie mieszamy z miodem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość doprawiamy. Kiełbaski nacinamy, wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po upływie wskazanego czasu, grillujemy je przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli chcemy, by kiełbaski miały jeszcze więcej smaku, posmarujmy je przygotowaną wcześniej marynatą także w ostatnim etapie grillowania.
Grillowane kiełbaski po amerykańsku
Fot. Konspol
Składniki:
- 1/2 kg kiełbasy śląskiej z kurczaka
- 250ml sosu barbecue
- 2 łyżki cukru brązowego
- kilka plastrów wędzonego boczku
- kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, owijamy plastrami boczku i nakłuwamy widelcem. Sos barbecue mieszamy z brązowym cukrem, zalewamy nim przygotowane wcześniej kawałki kiełbasy i odstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury i grillujemy pokrojoną kiełbasę przez około 15 minut, obracając ją i smarując sosem. Podajemy z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi.
Grillowane kiełbaski o smaku czosnku
Składniki:
- kiełbasa wieprzowa o smaku bekon z serem – 8 sztuk
- 3 ząbki czosnku
- 7 łyżek masła
- garść przypraw: sól, pieprz, chilli
- ketchup
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem i doprawiamy do smaku. Kiełbasę nacinamy, kładziemy na rozgrzanym ruszcie i smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym. Pod koniec grillowania posypujemy ją przyprawą chilli. Kiełbasę podajemy np. z ketchupem.
Autor przepisów: Konspol, producent śląskich kiełbasek na grilla.