Pesto jest gęstą pastą która składa się w dużej mierze z liści bazylii. W sklepach dostępne są różne odmiany pesto. Najbardziej popularne są pesto w kolorze zielonym, inna odmiana to np. różowe (tam jest przewaga pomidorów w składzie).
Aby zdobyć pesto nie musimy go wcale kupować - wystarczy że mamy krzaczek bazylii w naszym zielniku. Najprostszy przepis: Bierzemy liście bazylii, siekamy je drobno. Do posiekanych liści dodajemy oliwę (ilość odpowiadająca połowie objętości liści), oraz starty bardzo drobno parmezan (tu znowu ilość odpowiadająca połowie objętości liści). Wszystko doprawiamy przetartym czosnkiem (ilość według uznania).
Takie domowe pesto możne przechowywać w lodówce przez pewien czas, lecz można je także zamrozić w porcjach - będziemy mogli się cieszyć wspaniałym dodatkiem do sosów i potraw przez długie miesiące.
Aby zdobyć pesto nie musimy go wcale kupować - wystarczy że mamy krzaczek bazylii w naszym zielniku. Najprostszy przepis: Bierzemy liście bazylii, siekamy je drobno. Do posiekanych liści dodajemy oliwę (ilość odpowiadająca połowie objętości liści), oraz starty bardzo drobno parmezan (tu znowu ilość odpowiadająca połowie objętości liści). Wszystko doprawiamy przetartym czosnkiem (ilość według uznania).
Takie domowe pesto możne przechowywać w lodówce przez pewien czas, lecz można je także zamrozić w porcjach - będziemy mogli się cieszyć wspaniałym dodatkiem do sosów i potraw przez długie miesiące.