Pieczenie ciast i sufletów wymaga bardzo ścisłego trzymania się przepisów. Szczególnie ważne jest zwrócenie uwagi na czas i temperaturę. Temperatury pieca zależą od rodzaju ciasta: francuskie i półfrancuskie wymagają najwyższej temperatury - 240°C, kruche - średniej: 180-220°C. Makaroniki, bezy i pianki pieką się w letnim piecu, a suflety w 230°C. Suflety wymagają sporych umiejętności i należą do ambitniejszych przedsięwzięć kulinarnych. W czasie ich pieczenia nie wolno otwierać pieca - pamiętajmy, że suflet, który “siadł”, jest nie do uratowania. Żadnych ciast nie można w czasie pieczenia doprawiać ani próbować. Jeśli piekarnik ma dwa poziomy, wysokie ciasta pieczemy ustawione centralnie, na dole, a płaskie na górze. Nigdy nie stawiamy naczynia bezpośrednio na dnie piekarnika ani też nie pieczemy jednocześnie na obu piętrach (chyba, że dysponujemy nowoczesną kuchenką z nawiewem, w której ciepło rozchodzi się równomiernie). Ciasta i suflety powinny być pieczone w naczyniach do nich przeznaczonych. Warto też się zaopatrzyć w kilka form okolicznościowych - mazurek w kształcie zająca wielkanocnego czy też tort urodzinowy w kształcie serca ucieszy również oczy.