Pierogi z kapustą i grzybami

  • 2

Jeśli Wigilia to pierogi, jeśli pierogi to tylko z kapustą i grzybami. Przyznam, że połączenie grzybów z kiszoną kapustą to jedno z moich ulubionych. Zachęcam do przygotowania pierogów na podstawie mojego przepisu.

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ok. pół szklanki ciepłej przegotowanej wody

Farsz

- 100g kiszonej kapusty
- 150g suszonych grzybów
- łyżeczka smalcu
- 2 małe cebule
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki marynowanego czosnku
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz

Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>



Sposób przygotowania
Farsz
1. Grzyby zamocz w zimnej wodzie. Odstaw na 10 minut. Wyjmij, wyciśnij wodę i przełóż do garnka. Zalej świeżą wodą. Dodaj sól, listka laurowego i ziele angielskie. Gotuj, aż będą miękkie. Wyjmij, wystudź, wyciśnij wodę. Za pomocą dostępnych urządzeń rozdrobnij grzyby.
2. Kapustę kiszoną zalej zimną wodą. Dodaj ziele angielskie, liścia laurowego, sól. Gotuj aż kapusta zmięknie. Wyjmij, wystudź, wyciśnij wodę, posiekaj.
3. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na smalcu na złoto. Rozdrobnione grzyby wymieszaj z kapustą. Dodaj cebulę i posiekany czosnek. Dopraw do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto
1. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj jajko, żółtko i sól. Dolewając ciepłą wodę zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Rant połowy kółka zmocz przegotowaną wodą. Nałóż farsz. Zlep pierogi.
2. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 30-40 sekund od czasu, gdy wypłyną na powierzchnie. Podaj z przysmażoną cebulką.



Zobacz film jak zrobić Pierogi z kapustą i grzybami



Przepis, wykonanie, stylizacja oraz zdjęcia Elżbieta Żołek