Jak zrobić syrop z pigwy?

Do przygotowania intensywnego syropu z pigwy potrzebujemy kilograma pozbawionych pestek owoców oraz cukru. Owoce pigwy powinny leżakować w ciepłym miejscu przez około 5 dni. A czy można przygotować syrop z pigwowca? Zobacz!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić syrop z pigwy?
fot. Adobe stock

Syrop z pigwy to świetny dodatek do herbaty! W tej roli doskonale sprawdza się także dżem z pigwy.

Dlaczego warto zrobić syrop z pigwy?


Syrop z pigwy zwiera dużo witaminy C oraz te z grupy B, a także minerały takie jak magnez czy wapń. Można pić rozcieńczony z wodą lub dolewać odrobinę do herbaty. Obok nalewki z pigwy jest jednym z popularniejszych sposobów na jej zastosowanie.

Możesz także przygotować sok z pigwowca (jest to zupełnie inny owoc, chociaż bywa z pigwą mylony). Wówczas użyj więcej cukru, ponieważ pigwowiec jest zdecydowanie bardziej kwaśny.

Syrop z pigwy wzmacnia odporność, wspomaga układ pokarmowy, likwiduje stany zapalne i przeciwdziała grzybicy. Polecany jest osobom na diecie, ponieważ sok z pigwy pobudza pracę jelit i poprawia przemianę materii. Niektórzy uważają, że sok z pigwy poprawia humor. Nie dowiesz się tego póki go nie spróbujesz!

Zrób sok z pigwy w kilku prostych krokach!

Krok 1:
Kilogram owoców oczyść z pestek i pokrój w cienkie plasterki

Krok 2:
Plasterki włóż do słoików, staraj się je dociskać tak, by zmieściło się ich jak najwięcej, a następnie zasyp kilogramem cukru

Krok 3:
Odstaw na 5 dni, codziennie dosypując na wierzch trochę cukru.


Zakręcone słoiki z gotowym syropem z pigwy przechowuj w lodówce.

Zobacz też: Jak odróżnić pigwę od pigwowca?