Jak zrobić leczo z papryki?

Klasyczne leczo przygotowywane jest z dużej ilości czerwonej papryki, cebulki i kiełbasy lub mięsa. Smakuje pysznie z dodatkiem czosnku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić leczo z papryki?
fot. Fotolia
Leczo to potrawka węgierska z warzyw z dodatkiem mięsnym. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Leczo w wersji klasycznej składa się z pomidorów, duszonej papryki, wędzonej słoniny i podsmażanej na złocisty kolor papryki. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość.

Składniki potrzebne do przygotowania leczo z papryki

Głównym składnikiem leczo jest czerwona papryka, jednak prócz niej w daniu powinna znaleźć się również: cebulka, kiełbasa (np. frankfurterki lub pikantna np. chorizo), pomidory i czosnek. Do smaku możesz dodać sól, pieprz czy zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania leczo z papryki

Do zrobienia leczo nie potrzebujesz wielkich umiejętności kulinarnych:
  • Na początku warzywa pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
  • Wrzuć je do garnka o grubym dnie, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem.
  • Kiełbaskę z czosnkiem przysmaż na oleju.
  • Dodaj całość do warzyw.
  • Duś wszystko pod przykryciem do czasu, aż zmięknie.
  • Na koniec dopraw do smaku przyprawami. Gotowe.

Leczo z papryki jest źródłem witaminy

Papryka, która jest głównym składnikiem leczo jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera jej aż pięć razy więcej niż cytryna. Dodatkowo witaminy zawarte w papryce nie ulegają zniszczeniu pod wpływem gotowania. Papryka jest również pełna składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, żelazo i magnez. Najzdrowsza jest papryka surowa, duszona i pieczona.