Leczo to potrawka węgierska z warzyw z dodatkiem mięsnym. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Leczo w wersji klasycznej składa się z pomidorów, duszonej papryki, wędzonej słoniny i podsmażanej na złocisty kolor papryki. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość.
Składniki potrzebne do przygotowania leczo z papryki
Głównym składnikiem leczo jest czerwona papryka, jednak prócz niej w daniu powinna znaleźć się również: cebulka, kiełbasa (np. frankfurterki lub pikantna np. chorizo), pomidory i czosnek. Do smaku możesz dodać sól, pieprz czy zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania leczo z papryki
Do zrobienia leczo nie potrzebujesz wielkich umiejętności kulinarnych:
Leczo z papryki jest źródłem witaminy
Papryka, która jest głównym składnikiem leczo jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera jej aż pięć razy więcej niż cytryna. Dodatkowo witaminy zawarte w papryce nie ulegają zniszczeniu pod wpływem gotowania. Papryka jest również pełna składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, żelazo i magnez. Najzdrowsza jest papryka surowa, duszona i pieczona.
Składniki potrzebne do przygotowania leczo z papryki
Głównym składnikiem leczo jest czerwona papryka, jednak prócz niej w daniu powinna znaleźć się również: cebulka, kiełbasa (np. frankfurterki lub pikantna np. chorizo), pomidory i czosnek. Do smaku możesz dodać sól, pieprz czy zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania leczo z papryki
Do zrobienia leczo nie potrzebujesz wielkich umiejętności kulinarnych:
- Na początku warzywa pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
- Wrzuć je do garnka o grubym dnie, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem.
- Kiełbaskę z czosnkiem przysmaż na oleju.
- Dodaj całość do warzyw.
- Duś wszystko pod przykryciem do czasu, aż zmięknie.
- Na koniec dopraw do smaku przyprawami. Gotowe.
Leczo z papryki jest źródłem witaminy
Papryka, która jest głównym składnikiem leczo jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera jej aż pięć razy więcej niż cytryna. Dodatkowo witaminy zawarte w papryce nie ulegają zniszczeniu pod wpływem gotowania. Papryka jest również pełna składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, żelazo i magnez. Najzdrowsza jest papryka surowa, duszona i pieczona.