Przepisy na dania z komosy ryżowej

  • 1

Przedstawiamy Wam produkt, który z dnia na dzień robi się coraz bardziej popularny. Czy wiesz co zrobić z komosy ryżowej? Jeśli nie to przychodzimy Ci z pomocą. Zobacz przepisy kulinarne z użyciem komosy.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Przepisy na dania z komosy ryżowej
Komosa to bohater. Nie, nie chodzi o polskiego reżysera Komasę, tylko o produkt, który pewnie plasuje się w dziale o nazwie „superfoods”, czyli fantastycznie, nadzwyczajnej zdrowej żywności. Z roku na rok jest o nim coraz głośniej i częściej się o nim pisze, mówi, dyskutuje itd. Dziś w mniejszych, większych książkach, czy w internecie znajdziesz o komosie mnóstwo ciekawostek, przepisów, a nawet to, która gwiazda ze współczesnego świata medialnego bardzo ją wychwala i zachęca do spożywania. Słyszeliście, widzieliście, a może próbwaliście?

Quinoa to po prostu komosa ryżowa, a jej kadencja trwa już dobre 5 tysięcy lat. Pochodzi z Ameryki południowej, gdzie była podstawowym pokarmem w państwie Inków. Nazywa się ją „matką wszystkich zbóż”, a to pewnie dlatego, że jest niezmiernie bogata w atrybuty odżywczo-zdrowotne.

Jeśli chodzi o popularność to na pierwszym miejscu jest komosa ryżowa biała, która posiada najdelikatniejszy smak. Czerwona i czarna są zdecydowanie bardziej intensywne w smaku oraz bardziej chrupkie. Jeśli ktoś Was kiedyś zapyta o to, który z produktów roślinnych jest najbardziej wyposażony w białko to już poznaliście odpowiedź (posiada 15-18% białka). Natomiast dla tych, którzy są na diecie wegetariańskiej ten gatunek rośliny powinien stać się dla drugą połówką.

Koniec już tej reklamy! Czas najwyższy na opis zastosowań Quinoi w kuchni. Pięknie komponuje się w dużą ilością dań. Możemy ją podawać na zimno czy ciepło, a także do dań słonych, słodkich oraz jako dodatek np. do zup czy sałatek. Jej uniwersalność nie zna granic, dlatego idzie się spotkać z tysiącami przepisów dotyczących komosy ryżowej!

Pierwszą, świetną potrawą, do której idealnie pasuje komosa ryżowa jest Tabbouleh z komosą ryżową. Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa potrawa, która może napełnić nasz brzuszek w porze obiadowej lub posłużyć jako dodatek do dania głównego. Innym, doskonałym pomysłem na użycie komosy ryżowej jest wykorzystanie przepisu użytkownika anemon. Sałatka podaruje nam dużo minerałów i idealnie wkomponuje się w menu ludzi, którzy postanowili przejść na dietę odchudzającą, czy cukrzycową.

 Tabbouleh z komosą ryżową

Uwielbiacie pomidory i często je podajcie jako dodatek? Odpowiedzieliście twierdząco? Jeśli tak, świetnie przypasują Wam te właśnie przepisy użytkownika pchelka79, który ukazuje jak genialnie można wykorzystać komosę ryżową i nafaszerować nią pomidory. Innym rewelacyjnym dodatkiem są placki z zastosowaniem komosy. Ten przepis dużo nie kosztuje i co ważne jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a cisza przy stole, spowodowana rozkoszą jest gwarantowana!

Pomidory faszerowane komosą ryżową Placki z komosy ryżowej                     

Ostatnim przepisem, najbardziej wymagającym czasowo jest pierś z indyka z quinoa, którą prezentuje nam swoim przepisem Bernadetta. Bardzo zdrowy, sycący przepis, który świetnie sprawdzi się jako danie główne. Warto do niego zerknąć i zaskoczyć swoich bliskich taką właśnie potrawą, a jeśli zadadzą Ci pytanie „co to jest komosa ryżowa?” to już znasz odpowiedź.

Pierś z indyka z quinoa

A Wy? Macie jakieś super pomysły na to jak wykorzystać komosę ryżową? Zachęcamy Was gorąco do dodawania przepisów, za które otrzymujecie cenne wirtuale, które możecie wymienić na nagrody.     

                                     Dodaj przepis