Komosa to bohater. Nie, nie chodzi o polskiego reżysera Komasę, tylko o produkt, który pewnie plasuje się w dziale o nazwie „superfoods”, czyli fantastycznie, nadzwyczajnej zdrowej żywności. Z roku na rok jest o nim coraz głośniej i częściej się o nim pisze, mówi, dyskutuje itd. Dziś w mniejszych, większych książkach, czy w internecie znajdziesz o komosie mnóstwo ciekawostek, przepisów, a nawet to, która gwiazda ze współczesnego świata medialnego bardzo ją wychwala i zachęca do spożywania. Słyszeliście, widzieliście, a może próbwaliście?
Quinoa to po prostu komosa ryżowa, a jej kadencja trwa już dobre 5 tysięcy lat. Pochodzi z Ameryki południowej, gdzie była podstawowym pokarmem w państwie Inków. Nazywa się ją „matką wszystkich zbóż”, a to pewnie dlatego, że jest niezmiernie bogata w atrybuty odżywczo-zdrowotne.
Jeśli chodzi o popularność to na pierwszym miejscu jest komosa ryżowa biała, która posiada najdelikatniejszy smak. Czerwona i czarna są zdecydowanie bardziej intensywne w smaku oraz bardziej chrupkie. Jeśli ktoś Was kiedyś zapyta o to, który z produktów roślinnych jest najbardziej wyposażony w białko to już poznaliście odpowiedź (posiada 15-18% białka). Natomiast dla tych, którzy są na diecie wegetariańskiej ten gatunek rośliny powinien stać się dla drugą połówką.
Koniec już tej reklamy! Czas najwyższy na opis zastosowań Quinoi w kuchni. Pięknie komponuje się w dużą ilością dań. Możemy ją podawać na zimno czy ciepło, a także do dań słonych, słodkich oraz jako dodatek np. do zup czy sałatek. Jej uniwersalność nie zna granic, dlatego idzie się spotkać z tysiącami przepisów dotyczących komosy ryżowej!
Pierwszą, świetną potrawą, do której idealnie pasuje komosa ryżowa jest Tabbouleh z komosą ryżową. Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa potrawa, która może napełnić nasz brzuszek w porze obiadowej lub posłużyć jako dodatek do dania głównego. Innym, doskonałym pomysłem na użycie komosy ryżowej jest wykorzystanie przepisu użytkownika anemon. Sałatka podaruje nam dużo minerałów i idealnie wkomponuje się w menu ludzi, którzy postanowili przejść na dietę odchudzającą, czy cukrzycową.
Uwielbiacie pomidory i często je podajcie jako dodatek? Odpowiedzieliście twierdząco? Jeśli tak, świetnie przypasują Wam te właśnie przepisy użytkownika pchelka79, który ukazuje jak genialnie można wykorzystać komosę ryżową i nafaszerować nią pomidory. Innym rewelacyjnym dodatkiem są placki z zastosowaniem komosy. Ten przepis dużo nie kosztuje i co ważne jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a cisza przy stole, spowodowana rozkoszą jest gwarantowana!
Ostatnim przepisem, najbardziej wymagającym czasowo jest pierś z indyka z quinoa, którą prezentuje nam swoim przepisem Bernadetta. Bardzo zdrowy, sycący przepis, który świetnie sprawdzi się jako danie główne. Warto do niego zerknąć i zaskoczyć swoich bliskich taką właśnie potrawą, a jeśli zadadzą Ci pytanie „co to jest komosa ryżowa?” to już znasz odpowiedź.
A Wy? Macie jakieś super pomysły na to jak wykorzystać komosę ryżową? Zachęcamy Was gorąco do dodawania przepisów, za które otrzymujecie cenne wirtuale, które możecie wymienić na nagrody.
Quinoa to po prostu komosa ryżowa, a jej kadencja trwa już dobre 5 tysięcy lat. Pochodzi z Ameryki południowej, gdzie była podstawowym pokarmem w państwie Inków. Nazywa się ją „matką wszystkich zbóż”, a to pewnie dlatego, że jest niezmiernie bogata w atrybuty odżywczo-zdrowotne.
Jeśli chodzi o popularność to na pierwszym miejscu jest komosa ryżowa biała, która posiada najdelikatniejszy smak. Czerwona i czarna są zdecydowanie bardziej intensywne w smaku oraz bardziej chrupkie. Jeśli ktoś Was kiedyś zapyta o to, który z produktów roślinnych jest najbardziej wyposażony w białko to już poznaliście odpowiedź (posiada 15-18% białka). Natomiast dla tych, którzy są na diecie wegetariańskiej ten gatunek rośliny powinien stać się dla drugą połówką.
Koniec już tej reklamy! Czas najwyższy na opis zastosowań Quinoi w kuchni. Pięknie komponuje się w dużą ilością dań. Możemy ją podawać na zimno czy ciepło, a także do dań słonych, słodkich oraz jako dodatek np. do zup czy sałatek. Jej uniwersalność nie zna granic, dlatego idzie się spotkać z tysiącami przepisów dotyczących komosy ryżowej!
Pierwszą, świetną potrawą, do której idealnie pasuje komosa ryżowa jest Tabbouleh z komosą ryżową. Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa potrawa, która może napełnić nasz brzuszek w porze obiadowej lub posłużyć jako dodatek do dania głównego. Innym, doskonałym pomysłem na użycie komosy ryżowej jest wykorzystanie przepisu użytkownika anemon. Sałatka podaruje nam dużo minerałów i idealnie wkomponuje się w menu ludzi, którzy postanowili przejść na dietę odchudzającą, czy cukrzycową.
Uwielbiacie pomidory i często je podajcie jako dodatek? Odpowiedzieliście twierdząco? Jeśli tak, świetnie przypasują Wam te właśnie przepisy użytkownika pchelka79, który ukazuje jak genialnie można wykorzystać komosę ryżową i nafaszerować nią pomidory. Innym rewelacyjnym dodatkiem są placki z zastosowaniem komosy. Ten przepis dużo nie kosztuje i co ważne jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a cisza przy stole, spowodowana rozkoszą jest gwarantowana!
Ostatnim przepisem, najbardziej wymagającym czasowo jest pierś z indyka z quinoa, którą prezentuje nam swoim przepisem Bernadetta. Bardzo zdrowy, sycący przepis, który świetnie sprawdzi się jako danie główne. Warto do niego zerknąć i zaskoczyć swoich bliskich taką właśnie potrawą, a jeśli zadadzą Ci pytanie „co to jest komosa ryżowa?” to już znasz odpowiedź.
A Wy? Macie jakieś super pomysły na to jak wykorzystać komosę ryżową? Zachęcamy Was gorąco do dodawania przepisów, za które otrzymujecie cenne wirtuale, które możecie wymienić na nagrody.
Weronika91