Gotowanie szparagów - porady i ciekawostki

Mamy sezon na szparagi i wreszcie możemy kupić je w przystępnej cenie. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na białe czy zielone, powinniśmy wiedzieć jak prawidłowo je ugotować. Polecamy Waszej uwadze nasze dzisiejsze porady.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gotowanie szparagów - porady i ciekawostki
fot. Fotolia
Jak przygotować szparagi do gotowania?

W pierwszym kroku powinniśmy dokładnie umyć i wysuszyć zakupione szparagi. Jeżeli do naszego garnka mają powędrować te zielone to mamy mniej pracy. Nie zawierają one włókien, które potrafią zepsuć cały efekt. Biała odmiana wymaga obrania ich przy pomocy specjalnej obieraczki do szparagów lub ostrego nożyka bez ząbków. Robimy to zdecydowanym ruchem, od główki w dół. Na koniec pozostaje usunięcie zdrewniałych końcówek i gotowe. Wykonajmy to dokładnie, a będziemy cieszyć się kremowym i delikatnym smakiem tych pysznych warzyw.

Dowiedz się więcej na temat gotowania zielonych szparagów >>>
Dowiedz się więcej na temat gotowania białych szparagów >>>

d f


Jak gotować szparagi?

Najwygodniej jest gdy dysponujemy specjalnym garnkiem do gotowania szparagów. Jest on wysoki i wąski, dzięki temu cały proces odbywa się na stojąco - szparagi są zamoczone w wodzie, a ich główki wyglądają ponad nią i ogrzewają się zaledwie wytworzoną parą. Takie specjalistyczne naczynia zawierają także sitko ułatwiające odcedzenie warzyw. W sklepach z wyposażeniem do kuchni możemy taki nabyć już za kilkadziesiąt złotych.

Posiadanie takiego garnka nie jest jednak konieczne do sprawnego przygotowania szparagów. Możemy to zrobić w tradycyjnym garnuszku. Ważne jednak, by nie był wykonany z aluminium. Układamy je wówczas na płasko, zanurzone w wodzie.

Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie, możemy ją dodatkowo osłodzić 1 łyżką cukru oraz dodać odrobinę masła do smaku. Najlepiej je przykryć i gotować 10 minut na średnim ogniu w przypadku zielonych szparagów. Białe, wymagają od nas więcej cierpliwości i są gotowe dopiero po upływie kwadransa.

Gotujmy to warzywko z zegarkiem w ręku! Przegotowane szparagi tracą cały swój urok. Mogą służyć jako doskonały dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielna przekąska.

A Wy jaki macie pomysł na ugotowanie szparagów?
 

Dowiedzcie się jak gotować szparagi >>>