![Prosty sposób na puszysty omlet Prosty sposób na puszysty omlet](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/prosty-sposob-na-puszysty-omlet-13448.jpg)
Kiedyś byłam poczęstowana pysznym omletem. Była to wersja na słono z wędliną. Był on puszysty, mięciutki ogólnie rzecz biorąc - niebo w gębie. Ale ja widziałam, ile czasu i wysiłku włożyła w go gospodyni i w domowych warunkach odechciało mi się.
Jednak kiedyś trafiłam na fachowca który mi pokazał jak sprytnie ominąć całe te podchody z ubijaniem piany i delikatnym mieszaniem, późniejsze obawy - uda się czy nie.
A robimy tak.... Na jedno jajko dajemy łyżkę maślanki i łyżeczkę otrębów. Odstawiamy na 5 minut dodajemy na czubku noża sody oczyszczanej, doprawiamy tym jaką wersję chcemy.. słoną czy słodką. Rozgrzewamy patelnię (jeśli jest dobrej jakości to bez tłuszczu) wylewamy jajka i mieszamy jakbyśmy smażyli jajecznicę. Pod koniec równamy powierzchnię i przykrywamy aby się do końca ścięło. Zsuwamy z patelni na talerz... i gotowe.
Jednak kiedyś trafiłam na fachowca który mi pokazał jak sprytnie ominąć całe te podchody z ubijaniem piany i delikatnym mieszaniem, późniejsze obawy - uda się czy nie.
A robimy tak.... Na jedno jajko dajemy łyżkę maślanki i łyżeczkę otrębów. Odstawiamy na 5 minut dodajemy na czubku noża sody oczyszczanej, doprawiamy tym jaką wersję chcemy.. słoną czy słodką. Rozgrzewamy patelnię (jeśli jest dobrej jakości to bez tłuszczu) wylewamy jajka i mieszamy jakbyśmy smażyli jajecznicę. Pod koniec równamy powierzchnię i przykrywamy aby się do końca ścięło. Zsuwamy z patelni na talerz... i gotowe.