W moim rodzinnym domu hodowało się między innymi kaczki i kurczaki. Dla takich małych zbierało się młode listki pokrzywy i siekało z jajkiem.
Nie raz przy tym miałam poparzone dłonie ale jakoś się to wytrzymywało. Ważne było aby nie drapać bąbli.
Jak się okazuje pokrzywa jest zdrowa i zawiera w sobie cenne witaminy oraz sole mineralne. Witaminy to: C, K, B2 i A. Ponadto ma w sobie cenny fosfor, magnez, potas, żelazo, sód i krzem a także chlorofil, sole mineralne i olejki eteryczne.
Najlepiej jest zbierać młode listki przed kwitnieniem a potem zostawić na kilka godzin do lekkiego zwiędnięcia jeśli chcemy pokrzywę zasuszyć. Świeżą zbiera się na bieżący przerób i też najlepiej zbierać z dala od zanieczyszczeń.
Oprócz walorów smakowych i kolorystycznych pokrzywa to także lek i posiada cenne właściwości:
- moczopędne
- przeciwbiegunkowe
- poprawiające przemianę materii
- ściągające
- przeciwkrwotoczne
- regulujące trawienie
- żółciopędne
Swoje lecznicze zastosowanie ma w szerokim zakresie, bo stosuje się ją przy:
- lekkich biegunkach
- łupieżu i łojotoku
- wczesnym stadium cukrzycy
- niewielkich krwawieniach z przewodu pokarmowego
- przeziębieniu i grypie
- niedoborach żelaza
W celach zapobiegawczych i leczniczych a także jako naturalny barwnik w kuchni zaleca się zrobienie soku ze świeżych liści pokrzywy.
Jeśli robimy sok dla celów leczniczych to zebrane i umyte oraz osuszone z wody liście możemy odcisnąć w sokowirówce lub po prostu przez czystą szmatkę lub gazę.
Taki sok można przechowywać przez dwa dni w lodówce i pić po 1-2 łyżki 2-3 razy dziennie, jako środek wzmacniający i zapobiegający przeziębieniom. Można dodać do niego odrobinę miodu.
Gdy zacznie się sezon na młodą pokrzywę nazbierajmy jej, aby móc cieszyć się cudownymi właściwościami przez cały rok do następnych zbiorów.
karola25
zewa
Ja też zaczęłam pić ale na razie z suszonej, mam nadzieję że moje włosy pozostaną na miejscu bo też strasznie wypadają.