Smardze

  • 2

Kiedyś bardzo pospolite - dzisiaj częściej można je spotkać w przydomowym ogródku niż w lesie...

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Smardze
Smardze łac.Morchella to jadalne grzyby z rodziny workowców. Pojawiają się wczesną wiosną, przy sprzyjającej pogodzie nawet już w połowie marca. Można je spotkać w lasach, zaroślach, łęgach, nad brzegami potoków, rzek, w starych parkach, ale także w ogódkach i na miejskich zieleńcach jeśli w celu użyźnienia gleby wysypano tam wcześniej korę. Częściej można je obserwować w rejonach podgórskich i górskich gdzie pojawiają się w towarzystwie lepiężników.

To bardzo delikatne lecz aromatyczne grzyby. Można je gotować, smażyć, faszerować, marynować, suszyć, ale ...w Polsce wszystkie ich gatunki podlegają ścisłej ochronie!!! Kiedyś były masowo zbierane, zwłaszcza na przednówku, i ich stanowiska zostały tak zniszczone, że dzisiaj są rzadkością. Czasami można kupić suszone smardze w supermarketach lub dobrych delikatesach, ich cena jednak jest dość wysoka. Można też, i jest to dobra wiadomość, wybrać się wiosną np. na Słowację w celu ich pozyskania - tam można je zbierać i spożywać.