Ciasto wiewiórka to pyszne, rudawe ciasto z dodatkiem orzechów i jabłek. Przygotowywały je już nasze mamy, a nawet babcie. Pachnie cynamonem i smakuje wspaniale. Jest proste w wykonaniu, dlatego każdy podoła jego przygotowaniu.
Jak zrobić ciasto wiewiórka?
Składniki:
Jak zrobić ciasto wiewiórka?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3 duże jabłka
- 1½ szklanka obranych orzechów włoskich
- cukier puder
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę,
- Pół szklanki orzechów odkładamy w całości, resztę orzechów drobno siekamy,
- Jajka miksujemy w misce, aż będą puszyste, następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy aż osiągniemy gładką masę,
- Następnie po kolei dodajemy olej oraz przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon,
- Całość miksujemy na niewielkich obrotach, na koniec dodajemy przygotowane jabłka i orzechy i mieszamy zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników,
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia,
- Ciasto przekładamy do blachy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 50 minut,
- Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy odłożonymi orzechami włoskimi.
SylaUla