Czy kapusta zasmażana musi być tłusta?

Zasmażana kapusta to danie dobrze znane starszemu pokoleniu, dziś coraz mniej popularne z uwagi na wysoką kaloryczność. Czy jednak trzeba bać się tych kalorii? Wypróbuj nasz przepis na zasmażaną kapustę i odkryj ją na nowo.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Czy kapusta zasmażana musi być tłusta?
fot. Adobe stock
Zasmażana kapusta to danie dobrze znane naszym mamom i babciom. Dzisiaj te tradycyjne dania z zasmażką wypierają dietetyczne wersje, a kapustę kiszoną zastępuje się młodą kapustą. Nie tylko polska kuchnia ewoluuje i warto zaznaczyć, że kulinarne eksperymenty wzbogacają kanon tradycyjnych dań.

Obecnie zagęszczanie sosu mąką wydaje się być już pieśnią przeszłości, choć w wielu domach nadal jest praktykowane. Śmietanę zastąpiliśmy chudym jogurtem, a z mąki w zupie zrezygnowaliśmy zupełnie, zwracając się ku gęstym kremom z warzyw bez obowiązkowej niegdyś mięsnej wkładki. Jeśli nie wiesz co zrobić, by zupa była odpowiednio gęsta, zajrzyj tutaj: sposoby na zagęszczenie zupy.

Przepis na zasmażaną kapustę


Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 biała cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka liści laurowych
  • 1 płaska łyżka kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
  1. Zasmażana kapusta powinna być miękka i łatwa do nabrania łyżką, dlatego kiszoną kapustę posiekaj nożem. Następnie przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kminek, a następnie zalej wodą. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 1 - 1,5 godziny, co jakiś czas przemieszaj.
  2. Z ugotowanej kapusty odlej większą część wody. Kapustę przypraw cukrem, solą i pieprzem.
  3. Na smalcu podsmaż pokrojony w kostkę boczek z posiekaną cebulką. Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszając smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dolej trochę wody z gotowania kapusty i smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Zasmażkę wymieszaj z ugotowaną wcześniej kapustą.

Zobacz też inne przepisy na zasmażaną kapustę.