Zasmażana kapusta to danie dobrze znane naszym mamom i babciom. Dzisiaj te tradycyjne dania z zasmażką wypierają dietetyczne wersje, a kapustę kiszoną zastępuje się młodą kapustą. Nie tylko polska kuchnia ewoluuje i warto zaznaczyć, że kulinarne eksperymenty wzbogacają kanon tradycyjnych dań.
Obecnie zagęszczanie sosu mąką wydaje się być już pieśnią przeszłości, choć w wielu domach nadal jest praktykowane. Śmietanę zastąpiliśmy chudym jogurtem, a z mąki w zupie zrezygnowaliśmy zupełnie, zwracając się ku gęstym kremom z warzyw bez obowiązkowej niegdyś mięsnej wkładki. Jeśli nie wiesz co zrobić, by zupa była odpowiednio gęsta, zajrzyj tutaj: sposoby na zagęszczenie zupy.
Składniki:
Zobacz też inne przepisy na zasmażaną kapustę.
Obecnie zagęszczanie sosu mąką wydaje się być już pieśnią przeszłości, choć w wielu domach nadal jest praktykowane. Śmietanę zastąpiliśmy chudym jogurtem, a z mąki w zupie zrezygnowaliśmy zupełnie, zwracając się ku gęstym kremom z warzyw bez obowiązkowej niegdyś mięsnej wkładki. Jeśli nie wiesz co zrobić, by zupa była odpowiednio gęsta, zajrzyj tutaj: sposoby na zagęszczenie zupy.
Przepis na zasmażaną kapustę
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 biała cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka liści laurowych
- 1 płaska łyżka kminku
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz, cukier do smaku
- Zasmażana kapusta powinna być miękka i łatwa do nabrania łyżką, dlatego kiszoną kapustę posiekaj nożem. Następnie przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kminek, a następnie zalej wodą. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 1 - 1,5 godziny, co jakiś czas przemieszaj.
- Z ugotowanej kapusty odlej większą część wody. Kapustę przypraw cukrem, solą i pieprzem.
- Na smalcu podsmaż pokrojony w kostkę boczek z posiekaną cebulką. Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszając smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dolej trochę wody z gotowania kapusty i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Zasmażkę wymieszaj z ugotowaną wcześniej kapustą.
Zobacz też inne przepisy na zasmażaną kapustę.