Surówka z białej kapusty to częsty dodatek do codziennego obiadu. Jest pyszna, chrupiąca i pełna witamin. Przygotowujemy ją bardzo szybko i w prosty sposób.
Jak zrobić surówkę z białej kapusty?
Surówka z olejem
Składniki:
Składniki:
Surówka z sosem musztardowym
Składniki:
Jak zrobić surówkę z białej kapusty?
Surówka z olejem
Składniki:
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- 3 marchewki
- pęczek dymki
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oleju
- sok z połowy cytryny
- Kapustę szatkujemy.
- Przekładamy do miski, dodajemy sól i gnieciemy dłonią, aż puści soki.
- Odstawiamy na 10 minut.
- W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy ją na tarce o małych oczkach.
- Dymkę siekamy i razem z marchewką dodajemy do kapusty, mieszamy.
- Doprawiamy olejem i sokiem z cytryny.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1 duża marchew
- natka pietruszki
- 1 por
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- cukier
- sok z cytryny do smaku.
- Kapustę szatkujemy, posypujemy 2 łyżkami soli ugniatamy ją i odstawiamy na około 15 minut, aż puści sok.
- Por kroimy w kostkę, natkę siekamy, marchew i jabłko ścieramy na dużych oczkach.
- Mieszamy warzywa z odciśnięta kapustą, dodajemy majonez.
- Przyprawiamy do smaku.
Surówka z sosem musztardowym
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżeczek oleju
- Poszatkowaną kapustę posypujemy solą i lekko ugniatamy.
- Kiedy kapusta puści sok, dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Pomidora kroimy w większą kostkę i dodajemy do kapusty z cebulą.
- Musztardę dokładnie mieszamy z olejem, octem, pieprzem i cukrem.
- Przygotowanym sosem polewamy surówkę i lekko mieszamy.