Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Surówkę robi się z poszatkowanej czerwonej kapusty z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. Można również zrobić ją na ciepło – wówczas jest idealnym dodatkiem do klusek i rolady.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
fot. Fotolia
Czerwona kapusta to warzywo o wyrazistym smaku. Można je jeść na surowo lub w formie przetworzonej. Najlepiej komponuje się z cebulą, sokiem z cytryny lub octem. Dobrym dodatkiem jest również jabłko, które łagodzi nieco smak całości. Jak zrobić surówkę krok po kroku?

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to niskokaloryczne warzywo o szeregu cennych właściwości. Stanowi ważne źródło witamin A i C oraz wapnia. Dlatego sięgnij po surówkę z kapusty i dodaj ją do obiadu!
  • Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty będą potrzebne: czerwona kapusta, jabłko, sok z cytryny, marchewka, cebula, sól i pieprz.
  • Kapustę drobno szatkujemy.
  • Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki i dodajemy do kapusty.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Całość polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Surówkę dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Smacznego!
Jak zrobić modrą kapustę?

Modra kapusta, czyli czerwona kapusta zasmażana, to klasyczny dodatek do śląskich klusek i rolady. Przygotowuje się ją bardzo szybko a jej smak potrafi zachwycić.
  • Do zrobienia modrej kapusty będą potrzebne: czerwona kapusta, jabłko, cebula, woda, boczek, sól i pieprz.
  • Kapustę szatkujemy drobno, przekładamy do garnka i podlewamy wodą.
  • Garnek stawiamy na palniku i kapustę dusimy pod przykryciem.
  • Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i cebulę.
  • Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Do podduszonej kapusty dodajemy boczek, cebulę, jabłko i przyprawy.
  • Mieszamy, chwilę dusimy i serwujemy.
Uwaga: Czasami kapustę dusi się osobno, odkłada do ostudzenia i miesza z surowymi dodatkami.