Czerwona kapusta to warzywo o wyrazistym smaku. Można je jeść na surowo lub w formie przetworzonej. Najlepiej komponuje się z cebulą, sokiem z cytryny lub octem. Dobrym dodatkiem jest również jabłko, które łagodzi nieco smak całości. Jak zrobić surówkę krok po kroku?
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to niskokaloryczne warzywo o szeregu cennych właściwości. Stanowi ważne źródło witamin A i C oraz wapnia. Dlatego sięgnij po surówkę z kapusty i dodaj ją do obiadu!
Modra kapusta, czyli czerwona kapusta zasmażana, to klasyczny dodatek do śląskich klusek i rolady. Przygotowuje się ją bardzo szybko a jej smak potrafi zachwycić.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to niskokaloryczne warzywo o szeregu cennych właściwości. Stanowi ważne źródło witamin A i C oraz wapnia. Dlatego sięgnij po surówkę z kapusty i dodaj ją do obiadu!
- Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty będą potrzebne: czerwona kapusta, jabłko, sok z cytryny, marchewka, cebula, sól i pieprz.
- Kapustę drobno szatkujemy.
- Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki i dodajemy do kapusty.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Całość polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
- Surówkę dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Smacznego!
Modra kapusta, czyli czerwona kapusta zasmażana, to klasyczny dodatek do śląskich klusek i rolady. Przygotowuje się ją bardzo szybko a jej smak potrafi zachwycić.
- Do zrobienia modrej kapusty będą potrzebne: czerwona kapusta, jabłko, cebula, woda, boczek, sól i pieprz.
- Kapustę szatkujemy drobno, przekładamy do garnka i podlewamy wodą.
- Garnek stawiamy na palniku i kapustę dusimy pod przykryciem.
- Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i cebulę.
- Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do podduszonej kapusty dodajemy boczek, cebulę, jabłko i przyprawy.
- Mieszamy, chwilę dusimy i serwujemy.
eli_555
redakcja
Eli_555 dziękujemy za podzielenie się z nami swoim sposobem na pyszną kapustę. Na pewno warto wypróbować obu sposobów i przekonać się, który jest dla nas najsmaczniejszy! :-)