Chrusty, inaczej faworki lub też kreple, to tradycyjne ciasteczka w kształcie złożonej kokardki. Są popularne w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Przygotowuje się je z mąki, żółtek, tłuszczu (masło, śmietana lub margaryna), cukru oraz octu. Ciasto wałkowane jest na cienko i krojone w prostokąty z nacięciem w środku. Faworki wywija się w charakterystyczny kształt kokardki. Smaży się je na wrzącym tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym), aż do zarumienienia. Tradycyjne chrusty są bardzo kruche i delikatne.

Polecane przepisy do kategorii Chrusty

Znaleźliśmy 106 przepisów w kategorii Chrusty

Chrust orkiszowy

Chrust orkiszowy

Kniejson Kniejson
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust albo faworki

Chrust albo faworki

anemon anemon
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust lany

Chrust lany

Agiatis Agiatis
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Francuski chrust

Francuski chrust

rozanka rozanka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty

Chrusty

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Drożdżowe chrusty

Drożdżowe chrusty

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki (Chrust)

Faworki (Chrust)

mycha mycha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty Ewuni

Chrusty Ewuni

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust dwukolorowy

Chrust dwukolorowy

MP3-ka MP3-ka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust

Chrust

Babcia Halinka Babcia Halinka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: