Chrusty, inaczej faworki lub też kreple, to tradycyjne ciasteczka w kształcie złożonej kokardki. Są popularne w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Przygotowuje się je z mąki, żółtek, tłuszczu (masło, śmietana lub margaryna), cukru oraz octu. Ciasto wałkowane jest na cienko i krojone w prostokąty z nacięciem w środku. Faworki wywija się w charakterystyczny kształt kokardki. Smaży się je na wrzącym tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym), aż do zarumienienia. Tradycyjne chrusty są bardzo kruche i delikatne.

Polecane przepisy do kategorii Chrusty

Znaleźliśmy 106 przepisów w kategorii Chrusty

Chrust dwukolorowy

Chrust dwukolorowy

MP3-ka MP3-ka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust

Chrust

Babcia Halinka Babcia Halinka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki, czyli chrust

Faworki, czyli chrust

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust 6

Chrust 6

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust inaczej

Chrust inaczej

Krakowianka Krakowianka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Róże Chrustowe

Róże Chrustowe

Wokalista Wokalista
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust

Chrust

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty drożdżowe

Chrusty drożdżowe

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Róże chrustowe

Róże chrustowe

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust piwny

Chrust piwny

gosia47-47 gosia47-47

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust karnawałowy

Chrust karnawałowy

MP3-ka MP3-ka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki-Chrusty

Faworki-Chrusty

pysiek pysiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: