Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Owsiane naleśniki

Owsiane naleśniki

mela25 mela25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski z bułki

Kluski z bułki

Agiatis Agiatis
21

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowe naleśniki

Makowe naleśniki

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

PIerozki ruskie

PIerozki ruskie

BOSIAS BOSIAS

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Scones z czekoladą

Scones z czekoladą

Beatris Beatris
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kopytka domowe

kopytka domowe

graciana3 graciana3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki z kiwi 2

Naleśniki z kiwi 2

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marchewkowe kopytka

Marchewkowe kopytka

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: