Marynaty to najlepszy sposób na kruche, soczyste i aromatyczne mięso. Mogą być ostre, słodkie, łagodne, na bazie wina, piwa, suche lub z dodatkiem oliwy z oliwek. Do wybranej bazy wystarczy dodać przyprawy i zioła, dzięki czemu nasze mięsa będą miały wspaniały smak. Marynowanie mięsa musi rozpocząć się odpowiednio wcześnie, aby wszystkie składniki zdążyły oddać mu swój aromat. Optymalny czas do marynowania mięsa zależy od jego rodzaju. Najkrócej marynujemy ryby i drób. Najdłużej w marynacie powinny zostać mięsa wieprzowe i wołowe – od 6 do 12 godzin. Marynaty to także podstawa udanego grillowania, dzięki nim grillowane mięso nie jest suche i jałowe. 
 
Wyróżniamy wiele rodzajów marynat: miodowe, cytrynowe, ziołowe, a nawet marynaty hawajskie. Wszystkie doskonale podkreślają smak naszych mięs.  
 
Marynatami nazywamy także zalewy przyrządzane do przetworów. Najważniejszym składnikiem naszych zalew jest ocet: spirytusowy, winny czy jabłkowy. To właśnie marynaty powodują, że nasze słoiczkowe skarby w postaci owoców, warzyw czy grzybów nie psują się. 
 
Marynowany agrest, marynowany bakłażan czy marynowana dynia - to dzięki nim możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych produktów nawet zimą! Zapoznajcie się z recepturami na najznakomitsze marynaty!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 1785 przepisów w kategorii Marynaty

Grzybki w zalewie

Grzybki w zalewie

kasik12 kasik12
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane cevapcici

Marynowane cevapcici

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem agrestowy

Dżem agrestowy

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

papryka marynowana

papryka marynowana

gosia79z gosia79z

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

zalewa octowa

zalewa octowa

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Golonka w winie

Golonka w winie

luna19 luna19
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: