Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Oliwkowy królik

Oliwkowy królik

Natala1210 Natala1210

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szpinak z kurczakiem

Szpinak z kurczakiem

vesper vesper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki Gracjana

Roladki Gracjana

dioko64 dioko64

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mój królik w winie

Mój królik w winie

IwaG2 IwaG2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Elci

Sałatka Elci

ulabalula ulabalula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet

Pasztet

Pojemsobie Pojemsobie
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzybowa potrawka (jesienna)

Grzybowa potrawka (jesienna)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kotlety de wolaille

kotlety de wolaille

IwaG2 IwaG2
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: