Golonkę można przyrządzać świeżą, peklowaną lub wędzoną.
Można ją gotować, dusić, piec. Jest wiele pomysłów na jej przyrządzenie. Jedni gotują ją z włoszczyzną, inni z korzeniami. Wielu uważa, że nie ma nic lepszego niż faszerowana golonka gotowana w piwie z dodatkiem goździków.
Ślązacy uwielbiają golonkę z puree z grochu i gotowaną kapustą kiszoną. Do tego tłustego i raczej ciężkostrawnego dania znakomicie pasuje kufel zimnego piwa lub kieliszek mrożonej czystej wódki (dla łatwiejszego strawienia).
Można ją gotować, dusić, piec. Jest wiele pomysłów na jej przyrządzenie. Jedni gotują ją z włoszczyzną, inni z korzeniami. Wielu uważa, że nie ma nic lepszego niż faszerowana golonka gotowana w piwie z dodatkiem goździków.
Ślązacy uwielbiają golonkę z puree z grochu i gotowaną kapustą kiszoną. Do tego tłustego i raczej ciężkostrawnego dania znakomicie pasuje kufel zimnego piwa lub kieliszek mrożonej czystej wódki (dla łatwiejszego strawienia).
Henia