Przyrządzenie steku wołowego to dla niektórych nie lada wyzwanie. Każdy ma swoje preferencje do tego dania jedni gustują w stekach krwistych inni wolą dobrze wysmażony. Tak czy inaczej należy trzymać się pewnych zasad, by wyszedł nam idealny.
Jak zrobić stek wołowy?
Najlepszym mięsem do przygotowania naszej potrawy będzie polędwica wołowa. Możemy również użyć rostbefu wołowego i antrykotu wołowego, powinny być przygotowywane one jednak z mięs pochodzących z krów ras mięsnych lub tzw. „dojrzewających” czyli tych, które wiszą w chłodniach o temperaturze +3 stopni Celsjusza przez okres od 7 do 10 dni.
Jak zrobić stek wołowy?
- Mięso wyjmujemy z lodówki na przynajmniej pół godziny przed smażeniem,
- Przygotowujemy patelnie grillową, rozgrzewamy ją, natłuszczamy, powinna osiągnąć minimum 150 stopni Celsjusza,
- Mięso kładziemy na patelni i smażymy od 1 do 3 minut z każdej strony w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy otrzymać,
- Przyprawiamy solą i pieprzem po zdjęciu z patelni.
- Nie smażymy mięsa od razu po wyjęciu z lodówki- zapobiega to nierównomiernemu wysmażeniu mięsa,
- Nie smażymy mięsa na maśle- pali się ono w wysokiej temperaturze, użyj masła klarowanego lub oleju słonecznikowego,
- Nie ruszamy mięsa przez pierwsze minuty smażenia- dzięki temu sok zostanie we wnętrzu naszego steku,
- Nie nakłuwamy mięsa w czasie smażenia- przewracamy je łopatką lub szczypcami by nie spowodować wyciekania soku z mięsa,
- Nie kroimy steku zaraz po usmażeniu- odstawmy go na kilka minut, by chwilę odpoczęło dzięki temu pozostanie miękkie i delikatne.
Najlepszym mięsem do przygotowania naszej potrawy będzie polędwica wołowa. Możemy również użyć rostbefu wołowego i antrykotu wołowego, powinny być przygotowywane one jednak z mięs pochodzących z krów ras mięsnych lub tzw. „dojrzewających” czyli tych, które wiszą w chłodniach o temperaturze +3 stopni Celsjusza przez okres od 7 do 10 dni.