Placki są jednym z najpopularniejszych typów deserów, przyrządzanych niemalże w każdym domu. Zazwyczaj przygotowuje się je w piekarniku, ale można zrobić również ciasta na zimno - bez pieczenia. Wśród rodzajów placków wyróżnia się:
tartę, biszkopt, drożdżowiec oraz ciasto francuskie, jogurtowe i ucierane. Większość ciast powstaje na bazie mąki, wody, cukru i jajek.
Placki z owocami
Prostym i smacznym wypiekiem może być także
placek drożdżowy z
owocami. Najlepiej dodać świeże owoce, chociaż można użyć także mrożonych w postaci musu. Dobrze sprawdzą się także owoce przetworzone w formie: dżemu, konfitury, powidła lub marmolady. Do tradycyjnego piernika najlepiej dodać wiśnie, do szarlotki niezbędne są jabłka, natomiast ciasto ucierane dobrze smakuje
ze śliwkami, ananasami i pomarańczami. Wśród innych popularnych owoców, dodawanych do ciast można wymienić: kokos, gruszki oraz pomarańcze.
Domowe
placki wyróżniają się cudownym aromatem i genialnym smak. Smakowite
placki z jabłkami,
śliwkami,
rabarbarem czy
placki z serem zawsze znajdują liczne grono mniej lub bardziej gorących wielbicieli.
Masy i kremy do ciast
Masy i polewy nadają wypiekom słodkości i wytworności. Placki można przełożyć masą orzechową, waniliową, migdałową, makową, kawowo-śmietankową czy czekoladową. Dobrze sprawdzą się również kremy z bitej śmietany, z dodatkiem cytryny oraz z serkiem homogenizowanym. Do tradycyjnego mazurka można dodać masę kajmakową, natomiast sernik dobrze smakuje
z masą budyniową, karmelową lub migdałową.
Ciasta bez pieczenia
Ciasta bez użycia piekarnika przygotowuje się szybciej niż wypieki, co nie oznacza jednak, że w smaku są one od nich gorsze. Najpopularniejszymi ciastami na zimno są serniki z owocami i galaretką. Bez pieczenia można przygotować również
placki z herbatnikami czy krakersami.
Szybki
placek to doskonały pomysł na urozmaicenie naszego deserowego menu. Idealnie sprawdzi się także, gdy zechcemy czymś słodkim poczęstować nieoczekiwanych gości!
Zdjęcie: Fotolia