Placki ziemniaczane z sosem to jedno z naszych ulubionych tradycyjnych dań. Możemy podawać je na obiad lub kolację. Każdy ma swój ulubiony przepis na tą potrawę. Jedni podają placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, a inni pomidorowym, dobrym pomysłem będzie też podanie ich z sosem tzatziki lub gulaszem.
 

Placki ziemniaczane z sosem Kategorie

Placki ryżowe

Placki ryżowe

Placki ryżowe przygotowuje się na bazie ugotowanego ryżu. Do ich przygotowania potrzeba: jajek, mąki, soli, pieprzu i oleju do smażenia. Można dodać do nich także cebulę, czosnek i paprykę. Placki ryżowe można serwować z dodatkiem dipu czosnkowego lub samodzielnie, jako pyszną przekąskę. Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do mięsa. Polecane jest podawanie ich także na słodko z cynamonem i jabłkami.

 Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to tradycyjne danie z tego kraju. Są to placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Do jego wykonania możemy wykorzystać różne rodzaje mięs i warzyw. Świetnie będzie smakować placek po węgiersku z kurczakiem, indykiem, wieprzowiną czy wołowiną. Jest on dobrym pomysłem na treściwy i sycący obiad.

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku to nic innego jak placki ziemniaczane polanem pysznym sosem gulaszowym, a także czasami śmietaną. Jest to tradycyjne danie pochodzące z Podhala. Możemy przygotować je jako sycący i rozgrzewający obiad w mroźne dni. Wspaniale będzie smakować w towarzystwie kiszonej kapusty. Placek zbójnicki z gulaszem smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na talerzu.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to smaczne, pożywne danie, które polecamy osobom pozostającym na diecie wegetariańskiej. Oczywiście nie tylko im potrawa ta będzie smakować. Chrupiące placki, polane kremowym sosem, pachnącym lasem znajdą wielu amatorów. Możemy wzbogacić je także innymi składnikami, dobrze będą smakować placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i kurczakiem lub innym ulubionym mięsem.

Placek po cygańsku

Placek po cygańsku

Placek po cygańsku to danie na które składają się placki ziemniaczane z mięsnym sosem. Jest to treściwe, rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w zimne, pochmurne dni dla całej rodziny. Możemy podać placek po cygańsku z kurczakiem, mięsem mielonym wieprzowym, czy wołowym.

Placki warzywne

Placki warzywne

Sycącą potrawą na kolacje są rozmaite placki przygotowane na bazie warzyw. Można je uzupełnić o sos bezmięsny lub z dodatkiem piersi z kurczaka czy szynki. Dietetycznym posiłkiem często przyrządzanym w sezonie letnim są placki z cukinii i marchewki, do których wykonania potrzebujemy mąki, jajka, mleka i, oczywiście, startej cukinii i marchwi. Dziecku można zaserwować również zdrowe placki z kaszy manny ozdobione owocami.

Placki owsiane

Placki owsiane

Płatki owsiane najczęściej spożywane są na śniadanie w formie owsianki na mleku. Można dodawać je do deserów: tart z owocami, koktajli jogurtowych czy ciast drożdżowych. Popularne są także zdrowe i pożywne ciasteczka owsiane, do których oprócz płatków owsianych potrzeba mąki, cukru, masła, jajek, rodzynek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Można dodać do nich również kakao, otręby pszenne i siemię lniane. Poleca się dodawać płatki owsiane również do marynat mięsnych.

Placki kukurydziane

Placki kukurydziane

Smaczną przystawką na każdą imprezę będą placki kukurydziane o słodko-ostrym smaku. Do ich przygotowania wykorzystuje się odcięte od kolb ziarna kukurydzy, ostrą czerwoną papryczkę, jajko, mąkę pszenną, cebulę dymkę oraz odrobinę brązowego cukru. Pomysłem na śniadanie na słodko są puszyste placki kukurydziane. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki (mąka kukurydziana lub kasza, zmielone siemię lniane, słód – na przykład miód, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, soda oczyszczona), uzyskaną masę na chwilkę odstawić, a następnie na rozgrzanej patelni smażyć placuszki. Można je podawać z rozmaitymi dodatkami: cukrem pudrem, powidłami, etc.

Znaleźliśmy 47 przepisów w kategorii Placki ziemniaczane z sosem