Intensywnie czerwone, pachnące i jędrne pomidory to warzywa, po które zawsze sięgamy z przyjemnością. Najlepsze i najzdrowsze z nich to te zrywane w sezonie prosto z krzaczka. Dojrzałe pomidory niemal same wpadają do sałatek, surówek i sosów. Bez ich udziału żadna pomidorówka nie odniesie kulinarnego sukcesu i każde Caprese skończy się kompromitacją.

Pomidory doskonale sprawdzają się jako smaczne przystawki i przekąski. W tej roli najczęściej spotykamy pomidory faszerowane, nadziewane i zapiekane. Pomidory dają wiele możliwości podczas przygotowywania sosów do makaronów i dań mięsnych. Czy to tradycyjne, czy malinowe, czy pomidorki cherry wszystkie z nich ubogacają sałatki, surówki, zupy i kanapki.

Chociaż świeże pomidory nie mają sobie równych, ich smak na szczęście można przemycić w słoiczkach. Umożliwią to przetwory z pomidorów. Domowy ketchup, sok z pomidorów czy przecier pomidorowy to doskonałe pomysły, dla tych którym zależy na ocaleniu tego, co w pomidorach najcenniejsze, czyli witamin oraz cennych makro- i mikroelementów.

Dorodne pomidory są nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe i dietetyczne. W 93% składają się z wody, więc śmiało można je dodawać do wszelkich potraw!

Zdjęcie: Fotolia

Zapiekanka z pomidorami

Zapiekanka z pomidorami

Zapiekanka ze świeżymi, pieczonymi czy suszonymi pomidorami to smaczne danie dla całej rodziny. Do jej przygotowania możemy wykorzystać domowej roboty makaron typu tagiatelle, penne lub farfalle oraz ziemniaki. To idealne danie dla wszystkich, którzy nie lubią marnować resztek jedzenia z poprzedniego dnia. Gładki sos pomidorowy w połączeniu z kremowym serem zagęści zapiekankę, urozmaicając smak.

Przetwory z pomidorów

Przetwory z pomidorów

Przetwory z pomidorów na zimę świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań. Domowy ketchup czy koncentrat podkreśli smak zup, gęstych sosów do pizzy czy makaronów. Zamknięty w słoiki sok pomidorowy pozwoli zadbać o odporność podczas chłodniejszych dni, dostarczając sporej dawki witaminy C. Kiszone i marynowane pomidory to składnik sałatek, który nada im niebanalnego charakteru.

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Soczyste, jędrne i mocno czerwone pomidory to warzywa pełne smaku i aromatu. Bez nich nie wyobrażamy sobie tradycyjnej zupy pomidorowej, która jest klasycznych daniem kuchni polskiej. To zupa, która wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Pomidorową można podawać na ciepło, ale także na zimno w postaci gazpacho – chłodnika prosto z Hiszpanii. W postaci kremu pomidorowa również smakuje pysznie. Niezastąpionym dodatkiem do zupy pomidorowej jest makaron lub ryż.

Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane

Faszerowane pomidory to doskonała przystawka na przyjęciach i świętach. Ryż, kasza czy drobny makaron jest idealna bazą do farszu. Sycące i treściwe pomidory nadziewane mięsem mielonym mogą być podawane jako samodzielne danie na ciepło. Ciągnąca warstwa sera mozzarella zapieczona z wierzchu to rarytas dla wielu smakoszy. Jeżeli mamy ochotę na niebanalne śniadanie, warto powiększyć swoje menu o jajka zapiekane w pomidorach.

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami

Do przyrządzenia makaronu z pomidorami możemy wykorzystać domowe tagliatelle, penne lub farfalle. Idealnie sprawdzi się na lunch do pracy czy wczesną kolację podaną na ciepło lub na zimno. Makaron z suszonymi pomidorami to propozycja wprost z serca Włoch, która może być podana z dodatkiem kurczaka, boczku lub fety. Klasyczny sos pomidorowy z bazylią i makaronem to niebanalny pomysł na obiad, który dzieci z pewnością pokochają.

Znaleźliśmy 2092 przepisów w kategorii Pomidor

Perła w pomidorku

Perła w pomidorku

jaNina jaNina
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekany pomidor

Zapiekany pomidor

domagi domagi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: